Siste
STIGER KRAFTIG: Smitten gjør et kraftig hopp på Kanariøyene, med den høyeste daglige økningen siden pandemien kom til øygruppen.

Kraftig økning i antall smittede –⁠ Gran Canaria rammes hardest


Kanariøyene registrerte 291 nye smittetilfeller på lørdag. Dette er den største daglige økningen siden pandemien kom til øygruppen. Av disse ble 228 registrert på Gran Canaria.

Med de nye smittetilfellene har 4580 personer blitt smittet så langt, og 1875 av disse er aktive. 903 av disse tilfellene har blitt bekreftet i hovedstaden på Gran Canaria.

«Rødt» nivå

Sett med norske øyne er derfor Gran Canaria nå  «rødt». Bruker vi markøren til norske myndigheter (20 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene) ser vi at f.eks. Las Palmas har 267 per 100 100 innbyggere. Dette er langt over grensa som Helsedirektoratet i Norge har satt. Norge har valgt å male hele Spania rødt som følge av smittespredningen, og dette inkluderer Kanariøyene.

Også turistkommunen San Bartolomé de Tirajana er over den norske grensen med 24 smittetilfeller per 100 000 innbyggere på to uker. Den norske favoritten Mogán er nå oppe i 45 og  dermed er også denne kommunen rød sett med norske øyne.

1302 aktive på Gran Canaria

Fordelt på øyene var det i går 1302 aktive tilfeller på Gran Canaria. Dette tilsvarer 70 prosent av alle smittede. 320 aktive er på Tenerife, 128 på Lanzarote, 43 på Fuerteventura, 5 på La Palma og 4 på La Gomera.

Gjennomsnittsalderen på de smittede har også steget den siste tiden. Dette viser at unge personer under 30 nå sprer smitten videre til sine kontakter, inkludert den eldre og langt mer sårbare befolkningen. Frem til forrige uka utgjorde de under 30 rundt 90 prosent av nye smittetilfeller.

108 personer innlagt

På lørdag ble 8 nye personer innlagt på sykehus. På Kanariøyene er nå 108 personer innlagt med Covid-19, hvorav 14 er på intensivavdeling i alvorlig eller kritisk tilstand.

Den siste uken har 87 personer blitt innlagt som følge av coronaviruset.

Justerer kriterier

Myndighetene har gjort enkelte justeringer i sin offisielle portal for coronatall for å tilpasse seg nye kriterier for identifisering av smittetilfeller. Tidligere ble man ført opp som et nytt tilfelle på den dagen testen ble utført, dersom man testet positivt. Nå blir man ikke en del av smittestatistikken før man eventuelt får diagnosen Covid-19 – med andre ord den dagen prøvesvaret kommer tilbake.

Helsemyndighetene har også endret kriteriet for hvilken geografisk plassering som skal benyttes. Dette har tidligere gått ut fra stedet hvor smittetilfellet har blitt erklært, som i mange tilfeller tilsvarer laboratoriet på de store sykehusene, til det lokale helsesenteret der diagnosen formidles fra. Det skal sikre en mer nøyaktig plassering av smittetilfeller på kartet, og dermed også et bedre bilde av den egentlige smittesituasjonen i hver kommune.

Den kraftige økningen i smittespredning på Gran Canaria førte til at øyregjeringen måtte innføre strengere tiltak forrige fredag.