Las Palmas de Gran Canaria. Foto: Matti Mattila CC BY-SA 2.0 via Wikimedia Commons

Kraftig økning i smittetrykket i Las Palmas-provinsen


Den tredje bølgen nærmer seg allerede nivåene vi så i august på Kanariøyene. I Las Palmas-provinsen har antallet nye tilfeller økt med mer enn 140% de siste to ukene, og spesielt bekymringsfullt er det på Gran Canaria og Lanzarote.

Ifølge en analyse utført av Eldiario.es har smittetrykket stigende, og 2944 nye smittetilfeller har blitt påvist de siste 14 dagene. 176 personer har blitt innlagt på sykehus og 30 av disse er på instensivavdeling i provinsen.

Tallene tyder på en ukontrollert spredning av coronaviruset i Las Palmas-provinsen. På grunn av dette har Gran Canaria gått inn i nivå 3, og regjeringen på Kanariøyene så seg nødt til å lage et nytt nivå for strengere tiltak på Lanzarote, etter at smitten der har skutt i været de siste ukene.

Lavest i Spania

De gode nyhetene er at Las Palmas-provinsen fremdeles er langt fra verst i Spania.

Faktisk har provinsen en av de laveste smittetrykkene i landet, sammen med Santa Cruz de Tenerife-provinsen.

Over 800 per 100 000

På nasjonalt nivå går det også feil vei. Den tredje bølgen har allerede overgått de verste tallene fra bølge 2 i november, og smittetrykket har passert 800 tilfeller per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene i Spania.

Santa Cruz de Tenerife-provinsen er den eneste regionen i Spania hvor smitten faktisk er på vei ned, etter en lengre periode med strenge tiltak. Alle spanske provinser er ifølge trafikklys-systemet til Helsedepartementet på ekstremt farenivå, utenom nettopp Santa Cruz de Tenerife.

Tiltakene på Tenerife har fungert

I jula innførte regjeringen på Kanariøyene beinharde tiltak på Tenerife som følge av økende smitte. At tiltakene har fungert så bra er gode nyheter for andre regioner, fordi det viser at det er mulig å slå ned på smitten.

Det har blitt registrert 44% nedgang i tilfellene, 49% færre innleggelser, og en nedgang på 69% i antall innnleggelser på intensivavdeling i provinsen.

Samlet sett har Kanariøyene et smittetrykk på 187,89, opp fra 154,13 den 10. januar.

Kanariske provinser

Kanariøyene som uavhengig region er delt opp i to administrative provinser: Las Palmas de Gran Canaria, som består av Gran Canaria, Fuerteventura og Lanzarote, og Santa Cruz de Tenerife som består av Tenerife, La Gomera, El Hierro og La Palma. I tillegg har begge provinsene ansvar for en rekke mindre holmer og småøyer.