Her har det vært behov for å flytte steiner og annen masse på grunn av vanskelig fremkommelighet. Foto: Policia Local

Krever at kommunen rydder opp


En gruppe innbyggere i Maspalomas krever at kommunen fjerner steinene som de insisterer på at forlenger moloen nær fyrtårnet ved kysten.

Moloen som går foran El Senador-restauranten og Oasis-senteret i Maspalomas har ifølge innbyggerne blitt forlenget, ettersom den stoppet ved El Senador, ifølge Iván Monagas som tok initiativet til kravet.

Venter på rapporter

Ordfører Narváez sier hun ikke kan ta noen avgjørelse før de har fått rapporter fra kystverket og sin egen administrasjon rundt arbeidet som er utført ved moloen.

Innbyggerne mener endringer i moloen er et angrep på miljøet og hevder at konsesjonshaverne har brutt loven. Blant disse er den kanariske hotellkjeden Lopesan.

Mulig miljøkriminalitet

På tirsdag kom også miljøvernorganisasjonen Turcón på banen med påstander om miljøkriminalitet i området.

De mener moloen kan ha blitt forlenget og hevet, og mener steinene kan ha vært hentet fra havbunnen under lavvann. De peker på at steinene som har dukket opp fremdeles har sjøgress på seg.

Anleggsmaskiner på natta

Innbyggerne reagerte først på at tunge anleggsmaskiner jobbet i området fra klokken 22:15 på mandag kveld. I dette tidsrommet var det lavvann.

Turcón skal allerede ha anmeldt saken både til det statlige kystverket og miljøverndepartementet i regjeringen på Kanariøyene.

Full forvirring

De siste dagene har det hersket full forvirring om hva som faktisk har skjedd med moloen.

Da ordføreren og kommunen først ble konfrontert med at store steiner var lagt til moloen hevdet ordfører Concepcíon Narváez at hun ikke visste noe om saken.
Les også:
Da naboene hørte anleggsmaskiner midt på natta reagerte de

Sa det var nødvendig vedlikehold

Deretter ble det hevdet at arbeidet var nødvendig for å forsterke veien ved moloen fordi søppelbilen ikke kom frem.

Mye av sanden langs moloen hadde blitt skylt bort, som førte til problemer med frekommeligheten i området.

Kan bli sanksjoner

Kystverkets direktør Rafael López Orive har sagt at kommunen kan ha gått ut over sine tillatelser som innebar opprydding og vedlikehold i området.

Dersom dette er tilfellet vil kystverket trolig pålegge kommunen sanksjoner.

Miljøverndepartementet etterforsker

Miljøverndepartementet i regjeringen på Kanariøyene etterforsker også saken, og jobber med å kartlegge om arbeidet har blitt utført i et område som faller under deres ansvarsområde, eller kystverkets områder.

Ordføreren hevder hun ble kjent med saken gjennom videoer på nettet. Hun har tatt til orde for å legge om søppelinnsamlingen i området slik at denne skal ha mindre påvirkning på området.

Samtidig sa Narváez at det er viktig å ikke forhåndsdømme noen av partene.