Krever negativ coronaprøve før innsjekking på Kanariøyene

Alle turister må teste seg før de får sjekke inn på Kanariøyene, ifølge et nytt dekret som ble godkjent i går.

Foto: Sanidad Gobcan

Av Leo Lunde
Oppdatert 30. oktober 2020 kl. 13:15

Av Leo Lunde
Oppdatert 30. oktober 2020 kl. 13:15

I går godkjente ministerrådet et nytt dekret som krever at alle turister som kommer til Kanariøyene skal teste seg for Covid-19. Det er den første loven av sitt slag i Spania, og er penneført av Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres og turistminister på øygruppen, Yaiza Castilla.

Se faktaboks nederst i saken for å se hva som gjelder for deg og eksempler. 

Castilla her nå bekreftet at alle turister, enten de kommer fra Spania eller andre land, og som planlegger å bo i regulerte turistboliger slik som ferieleiligheter eller hoteller, må teste seg før de får sjekke inn. En slik prøve må være tatt tidligst 72 timer før man ankommer øygruppen.

Dekretet definerer ikke hva slags type test turistene må ta, og det overlater Castilla til helsemyndighetene å avgjøre.

Dekretet krever også at hotellene og utleiere av turistboliger informerer om dette tiltaket i forkant.

Et tidligere forslag til en slik lov ble slaktet av hotelleierforeningene, da dette ba hotellene ta regningen. Derfor måtte regjeringen på Kanariøyene utarbeide et nytt forslag, og det er nå turistene som må ta regningen for å teste seg.

Hvis du ikke har en negativ test

Hvis turisten ankommer uten en negativ coronaprøve må hotellet eller utleieren informere om hvor man kan ta en test. Turisten selv må dekke kostnaden for dette. De som ikke oppfyller kravet om en negativ test skal nektes innsjekking frem til dette foreligger.

Hvis du tester positivt

Dersom en reisende tester positivt vil du henvises til enten det offentlige eller private helsevesenet, avhengig av om du har forsikring eller ikke.

Kanariøyene har allerede tegnet en forsikring med Axa som dekker turister dersom de blir smittet under oppholdet. Ifølge Castilla må helsemyndighetene og Axa avgjøre om man eventuelt er dekket av denne forsikringen.

Anbefaler smittesporingsapp

I tillegg til kravet om negativ coronaprøve vil myndighetene også at alle skal installere smittesporingsappen Radar Covid. De anbefaler på det sterkeste at alle gjør dette, ettersom appen har vist seg meget effektiv for å spore smitte.

Flere nordmenn har vært kritiske til denne appen etter fadesen Smittestopp i Norge. Radar Covid ivaretar personvernet på en langt bedre måte, og samler ikke inn personlig informasjon om deg med mindre du registrerer at du har blitt smittet i appen.

Lokale turister

Når det gjelder lokale turister gjelder ikke de samme kravene. Kanariske innbyggere må derimot signere en egenerklæring der de bekrefter at de ikke har forlatt øygruppen de siste 15 dagene når de sjekker inn. Dette gjelder også de som ikke er bosatt på øygruppen men som kan bevise at de har vært på øya i minst 15 dager gjennom sine reisedokumenter.

Dekretet som er godkjent i ministerrådet skal nå godkjennes av parlamentet, og blir deretter publisert i det offisielle statsbladet. Det vil skje så «raskt som mulig», ifølge turistminister Castilla.  Loven vil gjelde et døgn etter at den publiseres i det offisielle statsbladet på Kanariøyene, men å avlegge en coronaprøve vil ikke bli obligatorisk før etter 10 dager. Dette gjøres for å gi hotellene og utleierne mulighet til å informere sine reisende om tiltaket.

 

Kort forklart:
Kanariøyenes dekret gjelder for turister som skal bo i "regulerte turistboliger". Det betyr at du som skal bo på hotell eller i regulert ferieleilighet (med VV-lisens) må avlegge negativ coronaprøve for å sjekke inn. Loven krever ikke at de som bor i egen leilighet eller som leier privat skal teste seg. Det er viktig å påpeke at dette kun gjelder Kanariøyenes testkrav, og at det nasjonale påbudet om coronatesting av innreisende fra høyrisikoområder kommer i tillegg. Dette nasjonale kravet trer i kraft 23. november.

Loven på Kanariøyene trådte i kraft 14. november.

Disse må teste seg:

  • Dersom du skal på ferie og bor på hotell må du avlegge negativ coronaprøve for å sjekke inn.

  • Dersom du skal på ferie og bor i en godkjent feriebolig må du avlegge negativ coronaprøve for å sjekke inn.


Disse må ikke teste seg: 

  • Dersom du skal bo i din egen leilighet som du eier eller leier på langtidsbasis, og som ikke er regulert som feriebolig til utleie trenger du ikke å teste deg.

  • Dersom du er fastboende på Kanariøyene og skal bo i feriebolig eller på hotell trenger du ikke å teste deg, men må avlegge egenerklæring på at du ikke har vært utenfor øygruppen på 15 dager.

  • Dersom du skal bo hos et familiemedlem eller hos venner når du er på ferie gjelder heller ikke kravet om å teste seg.Igjen: dette gjelder Kanariøyenes krav om testing. Det nasjonale påbudet som trer i kraft 23. november medfører at alle som reiser fra høyrisikoområder må ha testet negativt med en PCR-prøve. Kanariøyene har bedt om unntak fra dette kravet.
Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!