Det er lite trafikk på kanariske lufthavner for tiden. Foto: Aena

Krever negativ PCR på flyplassene fra 23. november


Spania innfører nå krav om negativ PCR-prøve for reisende fra høyrisikoområder. Den nye loven som trer i kraft fra 23. november skal sørge for at alle som kommer fra land med høyt smittetrykk må vise frem en negativ PCR-test på flyplassene før de slipper inn i landet.

Denne PCR-prøven må være tatt tidligst 72 timer før ankomst, ifølge Helsedepartementet.

Det nye kravet kommer i tillegg til helsekontroller som utføres på alle internasjonale passasjerer i Spania, og som innebærer at man må fylle ut et helseskjema via appen Spain Travel Health før man ankommer landet. I tillegg utføres temperaturkontroller med varmesøkende utstyr og inspeksjoner av helsepersonell på flyplassene.

Helseskjema

I Spain Travel Health-appen vil man fra 23. november bli spurt om man har en negativ PCR-test. Dokumentet som bekrefter at man har dette må være på enten spansk eller engelsk, og kan være enten i papir eller digitalt format. Dersom man ikke laster opp dokumentet digitalt i reiseappen fra spanske myndigheter kan man levere dette i papirformat før boarding. Du må selv ta vare på originalen.

Det nasjonale tiltaket kommer etter at Kanariøyene lenge har lagt press på nasjonale myndigheter for en slik ordning. Fra før har kanariske myndigheter innført krav om negativ coronaprøve fra turister som skal sjekke inn på hoteller og i ferieleiligheter. Også dette skal i utgangspunktet være en PCR-prøve, og være tatt tidligst 72 timer før ankomst.

Høyrisikoområder

Når det gjelder hvilke land som regnes som høyrisikoområder benytter Spania EU sin definisjon basert på deres reisekart. Dette består av en rekke felles kriterier for medlemslandene, og anbefalinger om hvilke reiserestriksjoner og råd et land kan innføre basert på smittetrykket.

Hovedkriteriet er smitten de siste 14 dagene per 100 000 innbyggere, samt hvor stor prosentandel av prøvene i hver region som slår ut positivt.

Helsedepartementet påpeker i sin pressemelding at loven om PCR-prøver er i henhold til EUs anbefalinger. Også nordmenn må fremvise test for innreise til Spania, men det gjelder foreløpig kun for Oslo, skriver Dinside.no

Slik ser kartet fra 5. november ut. Kartet oppdateres hver uke. Røde land regnes som høyrisikoområder. Grafikk: https://reopen.europa.eu/en

Turist, handels og industriminister Reyes Maroto er for tiden på Kanariøyene, og har gjentatt myndighetens påstand om at de skal danne såkalte «trygge turistkorridorer». Dette er en påstand som har blitt hevdet gjentatte ganger fra myndighetene siden pandemien brøt ut, men som ikke har ført til noen konkrete resultater så langt.
Sammen med Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres har ministeren lagt frem en plan designet av Turespaña som tar sikte på å gjenopprette turismen til øygruppen denne vinteren.

En del av denne planen er testing før avreise og før hjemreise, og skal dermed danne såkalte «trygge korridorer» for turister som reiser til øyene. Forhandlinger med reiseselskaper og andre lands myndigheter pågår fremdeles.

Betaler for hurtigtest

Ving i Sverige har allerede sendt svenske turister til Kanariøyene i en god stund nå. Etter at kravet om negativ test for å sjekke inn på hoteller ble innført varslet Ving at de nå vil betale for passasjerenes tester.

Dette er likevel snakk om en hurtigtest, som utføres i samarbeid med selskapet Vaccina. Dette er altså ikke snakk om en PCR-prøve, som er kravet spanske myndigheter nå innfører fra 23. november.

Også etter at Kanariøyene innførte krav om testing var det mye tvil rundt hvilke tester som ble godkjent. Informasjonen fra myndighetene endret seg stadig. Ifølge kilder som jobber i turistmyndighetene på Kanariøyene er alle prøver som kommer med et sertifikat fra et godkjent helsesenter akseptert.