Siste
Blas Acosta er for tiden president i øyrådet på Fuerteventura, og mistenkt i to korrupsjonssaker. Foto: Cabildo de Fuerteventura

Krever utnevnelse som kanarisk senator –⁠ korrupsjonsmistenkt i to saker


Presidenten i øyrådet på Fuerteventura, Blas Acosta, presser nå sitt eget parti - sosialistpartiet PSOE - til å foreslå han som senator for regionen, til tross for at Acosta er siktet i to korrupsjonssaker.

Acosta har nå lagt press på sine partifeller for å skaffe seg utnevnelsen, men er siktet i flere korrupsjonssaker fra tiden som rådmann for byplanlegging i Pájara.

Gesturpa-saken

Han er blant annet mistenkt for å ha tuklet med regnskapet til det offentlige selskapet Gesturpa, som han hadde ansvaret for fra 2010 - 2015.  Han skal også ha tatt opp en lån til det offentlige selskapet på 1,6 millioner euro i 2012, uten noen form for rettferdiggjøring for dette.

Under etterforskningen har årsregnskapet til Gesturpa og revisjonsrapportene blitt analysert i detalj, i tillegg til vurderinger av økonomiske eksperter. De har konkludert med at Acosta ikke oppløste selskapet til tross for at nettoverdien var mindre enn 50% av aksjekapitalen, som er grensen som er etablert i kapitalselskapsloven i Spania.

Aktoratet har allerede bedt om fire år og tre måneders fengsel i saken, og under en høring i instruksjonsretten er det besluttet at saken skal gå videre for domstolen.

La Pared-saken

I tillegg til saken mot han i forbindelse med selskapet Gesturpa er han siktet i minst en annen straffesak. Også denne er fra tiden han jobbet som rådmann for byplanlegging.

Etterforskningsretten i Puerto del Rosario åpnet en sak mot Acosta i januar i den såkalte La Pared-saken, der Acosta og den tidligere ordføreren Rafael Perdomo er mistenkt for å holde tilbake viktig informasjon om tekniske rapporter når byggelisenser ble innvilget.

Denne saken er allerede i rettsystemet, og partene er bedt om å levere inn en gjennomgang av sitt forsvar og bevisførsel.

I tillegg til ventende rettsaker mot seg står Acosta også foran et mulig mistillitsforslag fra sine politiske samarbeidspartnere.

Støtte flere steder

I et møte ledet av generalsekretær i PSOE på Kanariøyne og president i den kanariske regjeringen Ángel Víctor Torres skal Acosta ha understreket sin senioritet etter 30 år i partiet.

Blas Acosta møtte Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres på fredag. Arkivfoto: Gobierno de Canarias

Han skal allerede ha fått støtte fra generalsekretæren i partiet på Lanzarote, Dolores Corujo, samt generalsekretærene på La Gomera og El Hierro, Ángel Rafael Fariña, og Alpidio Armas.

Til tross for at de etiske retningslinjene i PSOE krever at personer som er siktet i korrupsjonssaker går av, har Acosta ikke valgt å gjøre dette så langt, og fortsetter kampen for å bli godkjent til senatet.

Vil ha saken for høyesterett

Dersom rettsakene mot han starter  før han eventuelt blir utnevnt som senator er det strafferetten i Puerto del Rosario på øya som skal føre saken. Dersom han blir utnevnt til senator før den tid er det høyesterett som overtar ansvaret.

Alt dette skal ha blitt diskutert på møtet som ble holdt med president Torres på fredag. Acosta skal ha forsikret de som deltok om at han regner med å bli frikjent.

Torres skal ha forsøkt å overtale Acosta til å godta en posisjon i regjeringen på Kanariøyene, uten at dette ble akseptert av presidenten i øyrådet.

En eventuell avgjørelse om å utnevne Blas Acosta til senator må bli tatt denne mandagen.

Tredje korrupsjonsmistenkte senator fra Kanariøyene

Dersom Acosta utnevnes til senatet blir han den tredje kanariske politikeren som sitter i senatet med ventende rettsaker mot seg.

De to andre er den tidligere ordføreren i Santa Cruz de Tenerife, Miguel Zerolo, som sitter fengslet for korrupsjon i Las Teresitas-saken der en tomt ble kjøpt av øyrådet til overpris, og den tidligere presidenten på Kanariøyene, Fernando Clavijo, som også er straffet for korrupsjon.

Sistnevnte ble dømt siktet for korrupsjon mens han var sikkerhetsrådmann og senere også ordfører i La Laguna, fordi han innvilget konsesjoner for inntauing og vraking av biler til egen økonomisk fordel. Saken mot han ble henlagt i juni 2020.