Arkivfoto av migrantbåter i Arguineguín-havna. Foto: Ann Cathrin El Allaoui

Krisen i Senegal fører til flere båtmigranter på Kanariøyene

Den pågående politiske krisen i Senegal har ført til en nesten tredobling av antall migranter som tar den farlige sjøreisen til Kanariøyene.

Publisert Sist oppdatert

Nesten tre ganger så mange migranter kom i august i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Økningen fra spesielt Senegal er bekymringsverdig.

Var forholdsvis stabilt

Senegal har vært kjent for sin politiske stabilitet og demokratiske utvikling i lengre tid, men har siden 2021 stått overfor en alvorlig sosial og politisk krise.

Krisen ble utløst da opposisjonslederen Ousmane Sonko ble pågrepet og dømt for å ha voldtatt en kvinne, og i sommer for å ha oppfordret til voldelige protester i landet.

Sonko nekter for anklagene og hevder at de er politisk motivert av president Macky Sall, i forkant av valget som skal avholdes i 2024, ifølge CNBC.

Protester og sammenstøt

Protestene mot Sonkos arrestasjon og dom har spredt seg over hele landet og har ført til sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og demonstranter.

Flere mennesker har blitt drept og skadet som følge av sammenstøtene.

Sultestreiket

Den fengslede senegalesiske opposisjonslederen bega seg 30. juli ut på en sultestreik, som først ble avsluttet nå i september, opplyser nyhetsbyrået AFP, ifølge den nigerianske avisa The Guardian. Beslutningen kom etter at flere muslimske ledere i landet ba ham avslutte protesten.

Sonkos helse har forverret seg alvorlig siden han startet sin sultestreik og ble innlagt på sykehus 6. august. Han ble deretter overført til en intensivavdeling, ifølge hans advokater og parti.

– Ousmane Sonko har nettopp avsluttet sin sultestreik, kunngjorde El Hadji Malick Ndiaye, en talsmann for hans parti, på Facebook og X, tidligere kjent som Twitter.

Bamba Cisse, en av advokatene som representerer Sonko, bekreftet også dette, ifølge AFP.

En nær medarbeider fortalte AFP at Sonko besluttet å avslutte protesten etter oppfordring fra generalkalif Serigne Mountakha Mbacke, en innflytelsesrik muslimsk leder og overhode av det religiøse brorskapet Mouridene.

Skrudde av mobilnettet

Den siste tiden har myndighetene i landet også begrenset tilgangen til sosiale medier som TikTok og sperret tilgangen på mobildata, i et forsøk på å forhindre spredningen av oppfordringer til nye sammenstøt, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Mange demonstranter har også uttrykt sin frustrasjon over de økonomiske ulikhetene og mangelen på jobbmuligheter for ungdommen i landet, som har blitt forverret av koronapandemien, ifølge BBC.

Bruker overdreven makt

Den senegalesiske regjeringen har svart på protestene med å bruke overdreven makt, og pågriper opposisjonsfigurer, journalister, og aktivister i et forsøk på å begrense ytrings- og forsamlingsfriheten, mener organisasjonen Humans Rights Watch.

Senegal har gjennomgått to fredelige maktoverganger og ingen kupp siden det oppnådde uavhengighet i 1960. Men nå står landet overfor en usikker fremtid, med fare for mer uro og konflikt i forkant av 2024-valget.

Påvirker Kanariøyene

Situasjonen i Senegal bekymrer også kanariske myndigheter. Det har vært nesten en tredobling av antall migranter som ankom Kanariøyene i august i år, sammenlignet med samme måned i fjor.

Totalt 2

931 personer ankom øygruppen i småbåter, mot 1

048 personer i august 2022.

Totalt har det kommet 21

025 migranter til Spania via sjøveien så langt i år. 11

439 av disse kom til Kanariøyene.

Antallet ankomster via Kanariøyene utgjør 55% av alle i Spania, og har økt med 7,5% i år, sammenlignet med årets første åtte måneder i 2022.

Flere startpunkter

I motsetning til 2022, da det meste av migranttrafikken kom fra Marokko og Vest-Sahara, har startpunktene i år endret seg seg.

En stor del av båtene har seilt fra Senegal. Ni av dem fra Saint Louis, landets nordligste kystenklave.

Seks slike større båter har også forlatt Gambia, som ligger over 1

600 kilometer fra øygruppen.

Trykket øker

Tall fra Røde Kors viser at det ankom 25 slike båter til øyene i august, mot bare en i samme måned i fjor.

Spesielt El Hierro og Tenerife har opplevd et dramatisk økende migrasjonstrykk.

Totalt ble det utført 14 redningsoperasjoner i farvannet rundt Lanzarote, 12 rundt El Hierro, og syv ved både Gran Canaria og Tenerife.

Mindreårige

Blant de nesten 3

000 menneskene som ankom i august, var det 582 mindreårige, hvorav 539 var uten voksenfølge.

Disse er nå under forvaring hos Kanariøyenes regjering.

Ny redningsoperasjon

Redningstjenesten på Kanariøyene reddet i dag 47 personer som reiste ombord i en båt i nærheten av Gran Canaria.

Alle var menn fra områdene sør for Sahara, og fire av dem trengte medisinsk hjelp, opplyser Røde Kors.

Powered by Labrador CMS