Puerto Rico-stranda sørvest på Gran Canaria er populær, og har mange tusen badegjester hver dag i turistsesongen. Foto: Canariavisen

Kritikken hagler –⁠ for få solsenger og for mye søppel

Her må du være tidlig ute, hvis ikke får du neppe en solseng.


PUERTO RICO

Siden kommunen tok over driften av Puerto Rico-stranda på Gran Canaria i september, har det vært tilnærmet umulig å oppdrive en solseng hvis man ikke er tidlig ute. 

Stranda som ble drevet av selskapet Puerto Rico S.A siden 1972 falt i kommunens hender etter eget ønske, etter at selskapet mistet konsesjonen i fjor. 

I diverse Facebook-grupper som omhandler Gran Canaria reagerer nå folk på at det er for få solsenger

– Kun senger på ca en tredjedel av stranda, tross av hovedvekten av badegjester er godt voksne og eldre folk. Man må jo opp før hanen galer for å få seg en seng, skriver et medlem av Facebook-gruppen Nordmenn i Puerto Rico

I kommentarfeltet er mange enige. 

– Helt enig. Alt for få senger. Vi har vært der 09:30 og det er jaggu ikke ei seng å oppdrive. Synes det er rart hele greia, skriver en annen. 

Andre lurer på om personellet på stranda gjør «tjenester» for visse personer, ved å reservere solsengene med håndklær tidlig på morgenen, som de deretter legger vekk i utstyrskassene sine når kundene kommer. 

– Hva er det egentlig som foregår? Kan en «reservere» spesifikke senger for en dag eller ønsket periode? Er dette mot ekstrabetaling eller er de strandansatte korrupte, spør et medlem i kommentarfeltet. 

I et annet innlegg i samme gruppe er det en som lurer på om man nå må overnatte for å få seg en solseng. 

– Var på stranden i Puerto Rico i dag kl. 10.00. Ikke en solseng ledig. Er det noen som vet om det kommer flere? Ellers må man jo være der fra 07.00 på morgenen, eventuelt overnatte, spøker en bruker. 

Kystverket bestemmer

I hovedsak har kritikken vært rettet mot kommunen som drifter stranda. Canariavisen tok kontakt med turistkontoret i Mogán kommune for å få svar på hvorfor det er så få solsenger. 

– Antallet solsenger er det som er autorisert av Kystverket, forklarer turistråd Alba Medina Alamo i Mogán kommune til Canariavisen. 

At det nå er færre solsenger, er altså en følge av at Kystverket ikke har gitt kommunen tillatelse til å sette ut flere. Det er uklart hvorfor Puerto Rico SA, som hadde konsesjon før, fikk ha flere solsenger.

Søppel og dårlig renhold

Den siste tiden er det ikke bare antallet solsenger som har blitt møtt med kritikk av nordmenn i sosiale medier. Også renholdet på stranda har blitt kritisert. 

Slik så det ut da Canariavisen tok turen innom Puerto Rico-stranda en morgen. Foto: Ann Cathrin El Allaoui

– Vi har vært mange år i Puerto Rico og stranda har vært veldig bra der. Nå i år er det dårlig tatt vare på. Det ser forskrekkelig ut. Det lå det bleier, munnbind, korker, flasker og bokser i sanda. Før stod det store søppelbøtter flere steder. Nå er det tre søppelbøtter ved trappa, men jeg tror ikke folk gidder. Og masse sneiper ligger det overalt, sier svenske Margareta Hayd til Canariavisen. 

Hun er en av mange som har tatt kontakt med Canariavisen for å kritisere renhold og avfallshåndtering på stranda. 

Da Canariavisen tok turen til stranda på morgenen, fant vi overfylte søppelkasser på rekke og rad. Imidlertid var sanden ren og pen. 

Turistråd Alba Medina Alamo sier at kommunen skal undersøke både dette, og beskyldningene om at ansatte reserverer solsenger for enkelte på stranda.

– Dette med arbeiderne og renholdet av stranda skal vi se nærmere på, og om nødvendig skal vi ta grep for å rette opp i dette, sier Alba til Canariavisen. 

Dårlige toaletter

Flere har også tatt til orde for at noe må gjøres med toalettene på stranda. Etter at kommunen tok over forsvant også toaletter og andre strandtjenester som Puerto Rico SA hadde drevet i mange år. 

Midlertidige toaletter på Puerto Rico-stranda. Foto: Ann Cathrin El Allaoui

Kommunen har satt opp flere midlertidige toalettbrakker ved stranda, men her mangler det ofte toalettpapir, forteller lesere som Canariavisen har snakket med. 

I tillegg har renholdet av toalettene blitt kritisert av flere. 

Her er det imidlertid gode nyheter: kommunen bygger nemlig nye og permanente toaletter på stranda. Det er foreløpig litt uklart når de vil stå klare, men arbeidet har allerede begynt. 

Arbeidet med de nye toalettene har allerede begynt. Foto: Ann Cathrin El Allaoui

Debatt
Canariavisen – Nyheter fra Gran Canaria, Tenerife, Kanariøyene oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.