Siste

Kritiserer Den Norske Skole før åpning: –⁠ De svarer ingen av foreldrene


Denne uken åpner skolene for fysisk oppmøte igjen. Flere foreldre har tatt kontakt med Canariavisen for å kritisere Den Norske Skole for mangel på informasjon under coronakrisen. Enkelte har også tatt kontakt direkte med oss da de ikke har fått svar fra skolen. Ingen ønsker å stå frem med navn, men de forteller at all informasjonen de har fått fra skolen er det som står på skolens nettsider, og at de som foreldre ikke får svar på sine spørsmål fra skolen.

– De svarer ingen av foreldrene. De begynte å sende mail 12. mars. Det er helt utrolig av skolen. Vi som foreldre har ikke fått noen annen informasjon enn det alle kan lese på skolesiden. Resultatet var at folk dro i mars og april. Og lærere, så hadde skolen åpnet tror jeg det var ni elever og fire lærere igjen etter 25. april. Helt sykt dårlig informasjon fra skolen. Vi kommer ikke gjennom, forteller en av foreldrene som Canariavisen har vært i kontakt med.

– Vi er i rute

Skolen sier de har planlagt gjenåpningen siden midten av mars.

– Vi har planlagt gjenåpning siden skolen ble stengt 13. mars, og vi startet nettundervisning.  Etter hvert som det er kommet nye BOE og BOC  (kunngjøringer fra stat og regionsmyndigheter red. anm.) har vi oppdatert informasjon og rutiner. Vi er i rute, og har undervisningspersonale nok til å sikre små grupper som ligger langt under de kanariske retningslinjene. Smittevernsutstyr og sykepleier (Covid sjef) er på plass.

Den Norske Skole forteller til Canariavisen at skolestarten er en travel tid.

– Gårsdagen og dagen i dag, og for så vidt i morgen også, er årets travleste. Vår viktigste oppgave disse dagene er å sikre elevene en god oppstart, noe som er spesielt viktig nå da foresatte ikke får følge dem inn porten slik de pleier, forteller rektor Benedikte Grongstad ved skolen til Canariavisen.

– I dag mottok vi mange glade og litt spente barn i porten. Det var hyggelig for både store og små, forteller rektor.

Får skryt for smitteverntiltak

Et område skolen derimot får skryt fra foreldrene for er smitteverntiltakene. Da skolen åpnet slik at foreldre kunne hente PC til nettundervisning var det meget god avstand mellom alle, det var håndsprit satt ut flere steder, og skolen tok temperaturen på alle. Det er også merket opp rundt pulter og hvor elever skal gå og stå for å sikre avstand og det er langt færre elever ved skolen i år enn normalt.

– Normalt er det mellom 200 - 250 elever, og i år er det 80 elever. De har veldig god plass på skolen, forteller en av foreldrene til Canariavisen.

Skolen skriver på sine nettsider at 1.-7 trinn kan møte opp tirsdag 15. september ved nedre port på skolen, mens 8. trinn - VG3 skal møte ved øvre port onsdag 16. september.

Basert på anbefalinger fra helseeksperter

Det er regjeringen på Kanariøyene som har bestemt at fysisk oppmøte ved skolene skal skje fra neste uke. Også skolene i områder med høyt smittetrykk får lov til å åpne dørene. Regjeringen varslet tidligere denne uken at undervisningen kan komme til å måtte foregå på nett for Gran Canaria, Lanzarote og El Hierro.

Avgjørelsen om å åpne skolene igjen er tatt basert på anbefalinger fra helseeksperter, ifølge regjeringen. Det vil også bli innført strenge smittevernkrav på skolene i de områder som er hardest rammet.

Les også:

Slik blir skolehverdagen for elever ved Den Norske Skole

PCR-testing av elever

På Gran Canaria og Lanzarote vil elever som bor eller går på skole i hardt rammede områder bli testet for coronaviruset. Det forklarte utdanningsminister Manuela Armas, som påpeker at dette vil gjelde på Gran Canaria og i Arrecife på Lanzarote.

PCR-prøvene skal utføres innen få dager etter skolestart, og både elever og lærere skal testes. Fremdeles er det slik at foreldre må gi sin tillatelse før mindreårige elever kan testes.

Den Norske Skole sier de ikke vil arrangere testing av elever. 

– Den Norske Skole på Gran Canaria vil ikke arrangere testing av elever. Dersom kanariske helsemyndigheter vil iverksette et slikt tiltak ved vår skole, og ikke bare utvalgte områder og skoler i Las Palmas de Gran Canaria, er det myndighetene som kommer til å ta kontakt med familiene og kalle inn til testing, forklarer Grongstad.

– Det vi har fått beskjed om fra skolen er at hvis noen av barna blir syke så blir de tatt inn på et eget rom sammen med helsesøster, og så blir foreldrene ringt, og så må vi kjøre de for testing selv, forteller en norsk mor som har barn ved den norske skolen.

Skolen skal ha fortalt foreldrene at de vil få mer informasjon denne mandagen om smittevern og hvilke regler som gjelder, altså en dag før skolen gjenopptar fysisk oppmøte for elevene.

Egne protokoller ved smitte

Regjeringen på Kanariøyene har bestemt at dersom positive tilfeller blir påvist vil en egen protokoll bli iverksatt. Skolen vil da kommunisere med et fastsatt legesenter, som overtar ansvaret for tiltakene. Dette innebærer f.eks. testing av hele skoleklasser, som fra før av er delt inn i såkalte «boblegrupper». Ved å holde elever innenfor faste grupper håper man at kun deler av skolen må i karantene ved påviste smittetilfeller.

Kaller åpningen forhastet

I de spanske skolene er det i motsetning til den norske skolen langt flere elever, for mens mange har valgt å bli i Norge på grunn av viruskrisen i år er antallet elever det samme som tidligere ved de spanske skolene. Det har fått flere fagforeninger og foreldreforeninger til å kritisere åpningen.

Oppstarten av fysisk oppmøte på Kanariøyene kom på relativt kort varsel. Skolene har jobbet intensivt de siste dagene for å klargjøre fasiliteter og planer for åpning neste uke. Flere har kritisert åpningen, og mener den er forhastet.

– Vi mener det er forhastet, fordi de fleste skolene forteller oss at de ikke har hatt nok tid til å innføre alle sikkerhetstiltakene, men regjeringen sier noe annet. Sannheten er at familiene er bekymret, forteller president i foreldreassosiasjonen Confapa, Pepi Méndez til avisen Canarias 7.
Skole på Tenerife utsetter åpningen etter mulig smitte
 

Mangler lærere

Organisasjonen mener at det først må flere lærere på plass før skolene kan åpne, slik også regjeringen har stilt krav om. På Kanariøyene er det etablert en begrensning på maks 25 elever per lærer, noe som har ført til mangel på disse over hele øygruppen. Beregninger utført av øyregjeringen tyder på at 2500 nye lærere må ansettes for å oppfylle dette.

Méndez påpeker også at disse tiltakene må finansieres, og at midlene som skal til blir sendt til skolene. Det må også klare og tydelige instruksjoner på plass, forklarer Méndez.

– Absolutt uansvarlighet

Også fagforeningene for lærere har stilt spørsmål ved om skolene er klare til åpning. Fagforeningen STEC har vært spesielt kritisk til utdanningsdepartementet på øygruppen, og kaller åpningen «absolutt uansvarlighet». STEC påpeker at det hverken er nok lærere til å oppfylle kravene eller nok ressurser for å innføre sikkerhetstiltakene.

– Hele utdanningsfeltet ba dere forsinke fysisk oppmøte frem til alt var klart, og vi forstår ikke at dette ikke har blitt gjort sier Fernando Pellicer i fagforeningen.

Sikkerheten for lærere ikke ivaretatt

Også fagforeningen ANPE er overrasket over at skolene åpner nå. Talsmann Pedro Crespo understreker at skolene som ikke er godt nok forberedt bør kunne utsette åpningen. Crespo kritiserer også at sikkerheten til lærere i risikogruppene for Covid-19 ikke har blitt ivaretatt, som fortsatt må gå på jobb. Crespo har også vært en uttalt kritiker mot boblegruppene på barnehager og på barneskolen, og mener tiltakene ikke holder.

– Et visst nivå av uansvarlighet

I tillegg til de rene lærerforeningene har også Comisiones Obreras (Arbeiderkommisjonene) beskrevet åpningen i neste uke som forhastet.

– Jeg vil si at det er en beslutning med et visst nivå av uansvarlighet, sier Juan Ramón Barroso som leder foreningens utdanningsavdeling på Kanariøyene.

Barroso mener skolene burde ha utsatt åpningen frem til forberedelsene er gjort og skolene er godt nok rustet til oppstart.

– Det ville ikke ha kostet noe å utsette oppmøtet i en uke ettersom skolene og deres ledergrupper insisterer på at de ikke har hatt nok tid. Regjeringen burde ha tatt hensyn til utdanningssamfunnet, sier han til Canarias 7.

Dette sier regjeringen

Regjeringen har på sin side uttalt at fysisk oppmøte er essensielt, og at ekspertene mener skolegården er tryggere enn parker og sosiale sammenkomster. Utdanningsminister Manuela Armas påpeker også at andre regioner i landet har åpnet skolene igjen, og at Kanariøyene nå må følge etter. Han understreker at det er meget viktig at skolene følger opp alle sikkerhetstiltakene.

Oppdateringer i saken: 

15. september kl. 14:13: Lagt til svar fra Den Norske Skole i saken.