8 kanariske eksportvarer du neppe visste om
De fleste av oss kjenner til den søte smaken av kanariske bananer, har hørt landeplager som «Playa del Inglés» av kanariske Quevedo, eller sett skuespillere som Javier Bardem på kino, men øygruppen byr også på eksport av en rekke mindre kjente varer.
Her er noen eksportvarer fra Kanariøyene du kanskje ikke visste om.
Drageblod
Nei, ikke fra ekte drager, naturligvis. Vi snakker om den røde harpiksen som kommer fra de kanariske drageblodstrærne. Harpiksen har fascinert mennesker siden antikken, og blitt brukt som alt fra medisin til parfyme!
Sigarer
Har du noen gang lurt på hvorfor nettopp Cuba ble så store på sigarer? Svaret finner du (i alle fall delvis) på Kanariøyene. Mange av de eldste og mest respekterte sigarprodusentene på Cuba ble nemlig startet av kanariske migranter som dro til Cuba. Den dag i dag følges den samme tradisjonen på Kanariøyene, med sigarer håndrullet på lokale tobakksarter som gir de en helt unik smak og aroma, slik som Breva, Palmera og Havana 92.
Aloe vera
Det er flere enn turistene som synes Kanariøyene er et paradis. Og aloe vera-planten er en av de som trives særdeles godt på øyene. Den frodige grønne planten elsker det tørre klimaet, og er grunnlaget for et vell av produkter som spenner fra forfriskende kremer til næringsrik juice. Neste gang du påfører en aloe vera-krem, skal du ikke se bort fra at det grønne gullet kommer fra Kanariøyene.
Ost
Kanariøyenes oster er i en klasse for seg selv. Med smaker og konsistenser som er like varierte som øyenes landskap, har de vunnet hjerter og ganer verden over. Og hvis du ennå ikke har prøvd Flor de Guía eller Queso Majorero, så har du virkelig gått glipp av noe! Kanariske oster vinner stadig vekk priser internasjonalt.
Keramikk
Kanarisk keramikk har en lang historie som går tilbake til urbefolkningen som laget keramikk uten dreieskive eller ovn. Teknikkene brukes fortsatt i dag, og gir keramikken et særegent utseende. Kanarisk keramikk brukes i alt fra matlaging og oppbevaring til dekorasjon og rituelle formål. Noen av de mest typiske produktene er “gánigos”, som er krukker med rund bunn og smal hals, “loceras”, som er flate fat med opphøyde kanter, og “guisaderos”, som er store kar til å koke mat i.
Honning
Kanariøyene eksporterer også honning, laget av kanariske svarte bier. Avhengig av hvor de kommer fra byr de på ulike smaker, farger og konsistenser, og det er ofte honning fra blomster som tistel, timian, kaktus, mandel, eukalyptus og lavendel du finner i butikkhyllene. Det produseres rundt 900 tonn honning på Gran Canaria i året, men det er ikke nok til å dekke etterspørselen på øygruppen, så når honningen eksporteres er det som gourmetvare.
Så har vi den såkalte «palmehonningen», som egentlig er en sirup, høstet fra den lokale kanaripalmen. Det er egentlig ikke honning i det hele tatt, men veldig godt likevel!
Vin
Vinproduksjon på Kanariøyene går så langt tilbake som til 1400-tallet, og den rike arven skinner gjennom i hver dråpe. Vinene her bærer smaker av vulkansk jord og havbris, noe som gjør dem helt unike. Det finnes til og med kanarisk vin som modnes på havbunnen!
Har du smakt en Malvasía-hvitvin eller rødvin laget på Listán Negro? Dette er unike druearter som stort sett bare finnes på Kanariøyene, og som er med på å gi mange spennende viner en egenart.
Rom
De fleste med en sans for denne varmende og søte drikken, har nok prøvd Arheucas-rom fra Gran Canaria. Men Kanariøyene har faktisk en lang historie med romproduksjon, som begynte på 1700-tallet. Rommen er laget av sukkerrør, som dyrkes på øyene, og har en særegen smak og kvalitet. Noen av de mest kjente rommerkene er Arehucas, Artemi og Guajiro.