Kvinne druknet i Puerto Rico –⁠ tok 30 minutter før ambulansen kom

Og politiet som kom først på stedet manglet hjertestarter. Nå kritiseres beredskapen av flere turister i Puerto Rico. «


På lørdag omkom en kvinne (55) på Puerto Rico-stranda i Mogán kommune, sørøst på Gran Canaria.

Badevakter på stranda skal ha forsøkt å gjenopplive kvinnen, uten hell.

Nå kritiserer flere norske vitner den lange responstiden til nødetatene og mangelen på hjertestarter ved stranda.

– Det er veldig urovekkende at det tok omtrent 15 minutter før første utrykningskjøretøy ankom, og det var en politibil. Hva de kunne bidra med er uvisst, men hjertestarter hadde de ikke med, forteller nordmannen Geir Stolsvik til Canariavisen.

Tok 30 minutter

Deretter skulle det ta ytterligere 15 minutter før den første ambulansen kom til stedet.

– Da var det gått ca. 30 minutter og kanskje allerede blitt for sent å starte med hjertestarter. I ettertid kjørte en politibil avgårde med fulle sirener og kom senere tilbake med en liten pakke. Ambulanse nummer to kom også etter hvert, men de trakk seg etter kort tid tilbake, forteller han.

Puerto Rico-stranda med hoteller i bakgrunnen. Foto: Canariavisen

Ifølge avisa La Provincia skal det ha vært problemer med hjertestarteren på stedet, som gjorde at denne ikke kunne brukes.

– Viktig

Stolsvik forteller at han har en lang offshore-karriere bak seg, der opplæring i bruk av hjertestarter er en viktig del av førstehjelpstreningen.

– Ofte er hjertestarteren nok til å få pasienten tilbake. Det er veldig viktig at det utplasseres hjertestartere der det ofte er mye folk. Det bør også være en selvfølge at personell som jobber på slike plasser som badestrender, f.eks. livreddere, har kunnskap og jevnlig trening på dette utstyret, forklarer han.

Om utfallet hadde blitt et annet dersom hjertestarter var på plass med en gang, vites ikke.

– De første minuttene er livsviktige og derfor er det avgjørende for utfallet at redningsaksjonen ikke ender i venting på rett utstyr, sier Stolsvik.

– Ubegripelig

Flere andre vitner har bekreftet hendelsesforløpet overfor Canariavisen, men ønsker ikke å stå frem med navn i avisen.

– For oss som vitner virket det nesten ubegripelig at det kunne ta så lang tid før både politi, og ikke minst ambulanse og helsepersonell ankom. Det kunne virke som om lege med hjertestarter var med i den sist ankomne ambulansen, etter ca. 40 -45 minutter, forteller en nordmann til Canariavisen på e-post, og fortsetter:

– Responstiden var uvirkelig lang og det kan stilles spørsmål vedrørende beredskapen her i Puerto Rico. Hvis dette er den «vanlige» tiden det tar ved alvorlige hendelser.

----------------------

Canariavisen har tatt kontakt med rådmann for sikkerhet og beredskap i Mogán kommune, Juan Mencey Navarro Romero.

Navarro Romero har så langt ikke besvart vår henvendelse, men vi oppdaterer denne saken hvis vi får svar.

Vi stilte han følgende spørsmål:

Hvorfor tok det femten minutter før det lokale politiet kom på stedet, og hvorfor hadde de ikke hjertestarter i bilen? Hvorfor er det ikke utplassert hjertestarter på stranda? Er badevaktene opplært i bruk av hjertestarter?

Vi har også kontaktet den kanariske nødsentralen og øyregjeringens helsedepartement for en kommentar, spesifikt om hvorfor ambulansen brukte 30 minutter på å ankomme.

Heller ikke de har besvart vår henvendelse foreløpig.