Siste
Velger du feil avgangstid risikerer du at feriedagene går tapt i reising. Foto: Canariavisen

La enkelte nordmenn folkeskikk og lovlydighet igjen hjemme?


Dette er en debattartikkel, skrevet av redaksjonen i Canariavisen. Standpunkt i denne saken er forfatterens egen mening.

De siste ukene har nordmenn flokket til Gran Canaria i stor stil. Det ene flyet lander etter det andre. Ut av flyene kommer det solhungrige nordboere som ikke har fått seg sydenferie på godt over et år.

Herlig!

Men vent litt. La enkelte nordmenn igjen folkeskikken hjemme? La de igjen lovlydigheten også?

Man skulle tro det, når man ser gjenger av nordmenn i bar overkropp, traske inn på supermarkedet (til tross for skiltet som sier at man skal ha på seg klær, slik man jo gjerne har i matbutikken), med munnbindet på haka.

De ignorerer håndspriten og ler nærmest frekt av personalet, som desperat forsøker å snakke de til fornuft.

Man kjenner på mange følelser når man observerer slik respektløshet. Respektløshet overfor et lokalsamfunn som har blitt hardt rammet av pandemien. Av den påfølgende økonomiske krisa.

Et lokalsamfunn som er livredde for å miste turismen igjen, på grunn av smitteeksplosjon og nye restriksjoner.

Et lokalsamfunn som ikke tåler noe slikt igjen.

Når enkelte har reagert på dette i sosiale medier, er likevel de fleste kommentarene støttende. Nordmenn flest, bryr seg. De følger reglene.

Men så møter man på en gjeng turister som venter på bussen sin utenfor hotellet. Uten avstand. Nesten ingen med det pålagte munnbindet. Noen tar seg en røyk mens de venter, uten å bry seg om den påbudte avstanden.

Igjen må man kjenne på disse følelsene. Følelsen av at turismen, som økonomien trenger så sårt, snart vil ta slutt igjen. For smitten øker, også her, selv om den er vesentlig lavere enn i Norge, der turistene kommer fra.

Gjengen med norske pensjonister som nærmest hånlo av den desperate kassadama på Spar, da hun ba de ta på seg munnbind, risikerer at høye smittetall fører til strengere innreisekrav i Norge når de skal hjem. Det har allerede skjedd.

Jeg lurer på om de tenkte på dét, da de motvillig dro munnbindet over nesa, bare for å nappe det ned igjen når de kom rundt hjørnet i butikken.

Eller hva med de to norske gubbene vi møtte på, som venta på konene sine, innendørs på et kjøpesenter, uten munnbind? Til tross for at det er straffbart og ulovlig?

Jeg lurer på om de tenker på dette.

Mer enn helsa di på spill

For oss som er en del av lokalsamfunnet på Kanariøyene – for oss som skal leve med denne respektløsheten daglig i mer enn to uker – står mer enn helsa di på spill når du bryter reglene.

For oss står levebrødet, økonomien, tryggheten og friheten på spill. Vi kan ikke bare pakke sakene å dra når det blir strenge restriksjoner.

For norske foreldre på Gran Canaria handler det kanskje spesielt om ungene. Unger som endelig har fått lov til å møte venner igjen, etter å ha vært innestengt i månedsvis.

Unger som endelig kan feire bursdag igjen. Som kan gå på skolen. Som har gitt avkall på to år av barndommen sin, for å få kontroll på denne pandemien.

Dét er friheten som står på spill, fordi uansvarlige turister gir blanke i reglene som er fastsatt av kanariske myndigheter.

Vi skal nok overleve folk i bar overkropp på butikken, selv om det er både uappetittelig og uanstendig. Men nye smittebølger forårsaket av respektløse turister overlever vi ikke.

De absolutt aller fleste følger reglene. Det gjelder nordmenn også. Til dere som har respekt for lokalsamfunnet dere besøker: takk! Vi har savnet dere alle sammen, og det er en fryd å møte på nordmenn i gatene igjen.

Til deg som tror du har et unntak fra reglene fordi du er på ferie: Neste gang sier jeg i fra. Til nærmeste politipatrulje. Hundre euro i bot første gang. Opptil 3000 euro i bot ved gjentatte brudd.