La Gomera feirer ni år som biosfærereservat


På søndag feiret La Gomera niårsjubileum som biosfærereservat. Målet med å erklære øya som dette i 2012 var å beskytte mangfoldet i naturen på øya og i havet rundt.

Øyrådets president, Casimiro Curbelo, skriver i en uttalelse at det koordinerte arbeidet mellom miljøverngrupper og den politiske ledelsen på øya har ført til flere strategier og prosjekter.

Unik naturarv

Den lille øya, som bare måler 370 kvadratkilometer, har over 4000 plante- og dyrearter.

Av disse er det 268 arter som utelukkende finnes på øya. Mange av disse finner man i Garajonay nasjonalpark, hvor også den kanskje vakreste regnskogen på øygruppen ligger.

Store investeringer

Øyrådets president peker blant annet på at over ni millioner euro har blitt investert i prosjekter på øya de siste årene.

– Vi har tatt i bruk en rekke forslag som bidrar til å oppnå målene vi har satt i erklæringen som biosfærereservat, ikke bare for å verne naturarven, men også for effektiv administrasjon av disse ressursene, som en dynamisk del av økonomien, spesielt med tanke på turisme, sier Curbelo.

Smarte løsninger

La Gomera har blant annet innførte smartere strømnett, som gjør det mulig å utnytte lokalprodusert grønn energi mer effektivt. Det jobbes også for å bevare øyas palmelunder og bærekraftig gårdsbruk, for å nevne noe.

I skolene jobbes det med utdanning og fokus på bærekraft og kultur- og naturarven på øya.