LEDER: En pensjonert nabo er ikke en erstatning for boligalarm

Husokkupanter herjer i Spania. Feriedrømmen kan raskt bli et mareritt. Og dropper man boligalarm får man bære sin del av ansvaret.


Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for denne avisens mening.

Hver eneste uke hører vi i Canariavisen om husokkupanter i Spania. Det er selvfølgelig ikke bare nordmenn som rammes, selv om dette naturlig nok er de historiene vi fokuserer på.

I de fleste tilfellene hadde ikke boligeieren alarm tilknyttet vaktsentral. Og når vi hører dette blir det panneklask i redaksjonen.

Vi klarer ikke å begripe hvorfor så mange nordmenn velger å la boligen sin stå ubeskyttet.

Det er slettes ikke nok å ha en snill pensjonist fem dører ned, som lover å se til boligen din. Det er ikke nok å installere et ubemannet overvåkningskamera som lover deg «økt sikkerhet».

Det som burde være det mest åpenbare sikringstiltaket for nordmenn med bolig i Spania, er og blir alarm tilknyttet vaktsentral.

Det er nemlig ikke slik at du har noen garanti for å bli kvitt husokkupanter, selv om politiet kontaktes innen 48 timer. Den fella er det flere som har gått i.

Hvis du har en alarm tilknyttet vaktsentral, blir okkupantene tatt på fersken i gjerningsøyeblikket. Politiet blir varslet. Videobeviset ligger klart. Og vaktselskapet kan bekrefte overfor politiet hvem eieren er. For ikke å snakke om den avskrekkende effekten et stort skilt fra bemannet vaktselskap har.

Foto: Canariavisen

Likevel er det altså mange som ikke har dette. Den pensjonerte naboen som tilbringer åtte timer i strekk på nabolagets norske bar, er ikke en erstatning for en boligalarm.

Og velger du å la boligen din stå så ubeskyttet, i et land hvor lovgivningen og rettspraksisen er så til de grader håpløs når det gjelder husokkupasjoner, mener vi at du selv må bære noe av ansvaret.

Slik burde det selvsagt ikke være, og i en perfekt verden skal man ikke frykte at feriedrømmen blir okkupert. Men som ferieboligeier i Spania er det lite du kan gjøre for å endre politikken. Det er derimot mye du kan gjøre for å beskytte egen bolig.

Du lar (forhåpentligvis) ikke lommeboka med 500-eurosedler stikke opp av baklomma i en mørk bakgate på lørdagsnatta. Sunn fornuft, vil de fleste tenke.

Men å la boligen stå uten alarm i okkupansjonsherjede områder? Det er det mange som gjør.

Mitt ansvar er å ta ansvar for det jeg har ansvar for. Jens Stoltenberg