Kanariøyene

Spania

2355

Bekreftet smittet

160

Døde

1998

Friskmeldt

239 429

Smittet

27 127

Døde

150 376

Friskmeldt

Smittestatus på Kanariøyene

2355

Bekreftet smittet

160

Døde

Annonse



Lei av at alle filmer er dubbet til Spansk? Vi lanserer «På Kino»!

av | 12.01.2020

Saken fortsetter under annonsen.


Hvis du skulle ønske det gikk an å gå på kino på Gran Canaria uten å holde ut med dubbingen er du neppe alene.

I Spania er det vanlig at alle filmer som går på kino og TV er dubbet til spansk. Faktisk er industrien for dubbing av TV og film i Spania stor, og mange stemmeskuespillere baserer hele sin karriere på filmdubbing.

I resten av Europa er det stort sett vanlig å tekste filmene, men beholde originalspråket.

Dubbingens historie

Faktisk har dubbingen av underholdning og annet innhold i Spania en ganske interessant historie, som strekker seg tilbake til Franco-tiden. Diktatoren ønsket et land hvor kun ett språk eksisterte: spansk. Derfor ble filmer kun vist på spansk. Regionale språk som katalansk og baskisk ble faktisk forbudt. Dubbing ble også brukt som et propagandaverktøy for å kontrollere hvilke budskap folket fikk med seg.

Manus gjennomgikk gjerne endringer på grunn av sensur. i filmen Mogambo (1953) ble Grace Kelly og Donald Sinden omgjort til søsken gjennom dubbing, slik at filmen ikke viste utroskap.

Dårlige engelskkunnskaper

I disse dager er imidlertid engelskkunnskapene i Spania hovedgrunnen til at filmer dubbes. I følge en oversikt over hvor gode engelskkunnskapene i Europa er for 2019, kommer Spania på 35. plass. Norge kommer derimot på 3. plass, rett bak Sverige og Nederland.

Og det er absolutt en sammenheng mellom hvor gode befolkningen er i engelsk og dubbing av film.

Saken fortsetter under annonsen.


Her i Spania er folk rett og slett ikke vant til å se film med undertekst, og ettersom engelskkunnskapene er så dårlige, blir nesten alle filmer dubbet til spansk.

Et voksende marked

Heldigvis er det et voksende marked for filmer på originalspråket også her, og derfor lanserer vi vår egen kinoseksjon. Der kan du se kommende filmer som vises på kino her på Gran Canaria – med originalspråket intakt – og spanske undertekster.

Foreløpig har vi inkludert øyas kanskje viktigste engelskspråklige kino – Moonlight Cinema – men i dagene fremover kommer vi også til å inkludere andre kinoer som viser filmer på engelsk.

Spanske undertekster

Disse filmene vises med spanske undertekster, så hvis du ikke er særlig stødig i engelsk er det dessverre lite vi kan gjøre. Men er du komfortabel med filmer på engelsk og uten norske undertekster tror vi denne oversikten vil være midt i blinken for deg!

Dersom tjenesten viser seg å være populær kommer vi også til å inkludere forestillinger og kinoer på de andre øyene i tiden som kommer.

Kom gjerne med tilbakemeldinger!

Vår nye På Kino-seksjon finner du her, eller ved å klikke på «PÅ KINO» i hovedmenyen. Oversikten over filmer som går blir oppdatert ukentlig, så langt frem i tid det finnes informasjon om.

Saken fortsetter under annonsen.


Annonse



Annonse

Andre nyheter:

Kanariøyene har søkt om overgang til fase 3

Kanariøyene har søkt om overgang til fase 3

Øyregjeringen på Kanariøyene har sendt inn dokumentasjon på at regionen er klar for fase 3 i nedtrappingen av coronatiltakene. Hvis alt går etter planen vil hele øygruppen gå over i fase 3 den 8. juni. Øyene La Graciosa, La Gomera og El Hierro har fått tyvstarte på...

Truer med direkte forhandlinger hvis EU ikke kjapper seg

Truer med direkte forhandlinger hvis EU ikke kjapper seg

Turistministeren på Kanariøyene truer med at øyregjeringen vil gå direkte i forhandlinger med flyselskaper og turoperatører, dersom EU ikke kjapper seg for å gjenopprette turistaktiviteten. Turistminister Yaiza Castilla stiller nå krav om at EU skal få fortgang i...

Forferdelige forhold på skip som ankom Las Palmas

Forferdelige forhold på skip som ankom Las Palmas

Tusenvis av kuer levde under forferdelige forhold ombord på skip som ankom Las Palmas. Vi advarer mot inntrykk i denne saken. 27. mai måtte brannvesenet fra Las Palmas og tollvesenet rykke ut til et skip som var mistenkt for å frakte narkotika. Når tollvesenet kom inn...

Mistet to millioner turister og 2,6 milliarder euro frem til april

Mistet to millioner turister og 2,6 milliarder euro frem til april

Nye tall fra det statistiske institutt viser at Kanariøyene fikk 2,73 millioner turister fra andre land i perioden fra januar til april. I 2019 kom 4,78 millioner turister i årets fire første måneder. Dermed har Kanariøyene mistet 2 millioner turister i denne perioden...

Over 2000 friskmeldte på Kanariøyene

Over 2000 friskmeldte på Kanariøyene

Øygruppen har nå 2013 friskmeldte corona-pasienter, etter at ytterligere 15 ble bekreftet det siste døgnet. Kun tre nye smittetilfeller har blitt påvist siden i går, og ingen har mistet livet som følge av Covid-19 på snart fem dager. To personer døde forrige onsdag,...

Vil tillate reiser mellom provinsene i fase 3

Vil tillate reiser mellom provinsene i fase 3

Regjeringen vurderer å tillate reiser mellom provinsene allerede i fase 3. Store deler av Spania går inn i fase 3 mandag 8. juni.  Transportminister José Luis Ábalos kunngjorde i dag at de ser på muligheten for dette, til tross for at ingen regnet med å kunne reise...