Slik gikk reisen fra Gran Canaria til Gardermoen

av | 19.03.2020

En leser forteller om sin opplevelse da han skulle fra Gran Canaria til Gardermoen i disse vanskelige tider. Innlegget ble først publisert på Facebook-gruppen Koronaviruset på Gran Canaria og er gjengitt med tillatelse fra forfatteren. 

Onsdag 18/3: Norwegian DY9033 Las Palmas – Gardermoen.

Kjørte leiebilen min ut til Gando på en motorvei med lite trafikk. Flere drosjer med kun to personer i baksetet. Ikke en eneste politibil å se. Det meste virket ganske normalt. Men slik skulle det ikke vise seg å være i fortsettelsen.

Propp 1

Propp 1 møtte jeg i avgangshallen med mennesker fra hele Europa – voksne, barn, eldre, uføre, ikke bare fra Norge. Det gikk i tysk, engelsk, russisk og svensk. Køer i et evig kaos, bortsett fra de 5-6 inn til skranken til Norwegian, Her gikk det raskt unna. Men i resten av hallen sto folk som sild i tynne nærmest oppå hverandre. Umulig å ikke komme borti andre. I tillegg var det svært få som brukte hansker eller maske! Tips: kom i god tid!

Flere hadde overvekt, men det så ikke ut til å ha noen betydning. Her handlet det om å få folk raskt gjennom.

Sikkerhetskontrollen ble vi nærmest jaget gjennom. Effektivt og i et tempo jeg aldri tidligere har opplevd. Men alt flytende måtte selvfølgelig settes igjen. Så her kommer et godt tips: når du er inne i avgangshallen, sørg for å finne en vannautomat. De gikk tomme på et øyeblikk. Først på flyet fikk man kjøpe vann. Alle butikker og spisesteder bortsett fra en var stengt. Så smør niste. Kan bli godt å ha.

Propp 2

Ombordstigningen gikk greit, men på bussen ut til flyet oppsto propp 2. Ikke lenger snakk om en meter avstand. Alle skulle inn, alle skulle med. Virket ikke som det ble tatt hensyn til barnefamilier og bevegelseshemmede. Skremmende. Husk maske og hansker!

Helt ok flytur kun 1 time forsinket. Passasjerer som hadde bestilt mat, fikk den servert. Ellers bare vann å få kjøpt. Ingen informasjon om avstand, hva som ventet på Gardermoen osv. Kun de bakre to toalettene var tilgjengelig for passasjerene. Tidvis stor kø langs midtgangen med det det førte til av nærkontakt.

På Gardermoen hadde de lagt opp til en av de lengste «spaserturene» jeg noen gang har gjort på en flyplass. Vi ble sluset mot et lokale der alle ble fotografert og passet ble kopiert. Hvorfor fikk vi ikke vite. Passasjerer som skulle fly videre følger rød linje. Andre følger grønn linje. Her gikk det hele greit og raskt unna.

Propp 3

Så var det klart for propp 3: baggasjebåndet ! Det stanset flere ganger på grunn av fulle transportbånd. Passasjerene selv måtte løfte andres kofferter av. Da jeg fikk min koffert etter en time, sto mange fortsatt igjen og ventet. Tydelig at bemanningen ikke er på topp på Gardermoen for tiden.

Men til slutt, og som en gledelig overraskelse for mange: Taxfree var åpen!!!

Jeg er en av de heldige som har familie som hadde satt bilen min på Gardermoen. Bussforbindelser og tog er sterkt redusert. På vei ned mot Fredrikstad ser jeg få biler. Det er godt over midnatt og ting virker ganske normalt sammenliknet med de klare, høylydte (og for mange skremmende) påbudene vi fikk fra politiet på Gran Canaria.

Når ny dag gryr skjønner jeg at situasjonen ikke er så ulik. Krisefølelsen er fullt og helt til stede også her.

Nå er jeg i gang med to ukers karantene. Den skal gjennomføres!

Til dere alle: God reise, men ta forholdsregler. Og sprit til utvortes bruk.

Husk munnbind og hansker, gjerne flere par så du har å bytte til nye underveis!

Hilsen Magne Jonassen?

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

Andre nyheter:

Utbruddene på Insular: – Veldig bekymringsverdig

Utbruddene på Insular: – Veldig bekymringsverdig

Helseministeren på Kanariøyene, Blas Trujillo, innrømmer at situasjonen på Insular-sykehuset er meget alvorlig. Sykehuset har så langt blitt rammet av fem utbrudd med minst 85 smittetilfeller, ifølge avisen Canarias Ahora. 151 ansatte ved sykehuset er i karantene...

Rekordbeslag av hasj til havs

Rekordbeslag av hasj til havs

Politiet og skattemyndighetene har beslaglagt "flere dusin tonn" hasj på havet, i en operasjon som beskrives som den største noensinne til havs mot narkotikasmugling. Myndighetene tok seg om bord i fire seilbåter og beslagla til sammen "flere dusin tonn" med hasj. Den...

Reise til Spania nå? Dette sier forsikringsselskapene

Reise til Spania nå? Dette sier forsikringsselskapene

Mange har tatt kontakt med Canariavisen for å høre hva forsikringen dekker dersom de reiser til Spania nå. Ifølge FHI sitt smittekart er hele Spania, inkludert Kanariøyene, rødt. Det betyr begrensninger i hva reiseforsikringen dekker, og alle selskaper har sine egne...

5 nordmenn forteller: Derfor reiser vi til Gran Canaria nå

5 nordmenn forteller: Derfor reiser vi til Gran Canaria nå

Den siste tiden har det vært mange og heftige diskusjoner om det å reise til Kanariøyene på ferie nå. Mange velger å trosse reiseråd og rødmerking, og sier de føler seg like trygge på Gran Canaria som i Norge. Vi tok en prat med x nordmenn for å finne ut av hvorfor de...

Stjal alle dekkene til norske Ann Cathrin: – Toppen av frekkhet

Stjal alle dekkene til norske Ann Cathrin: – Toppen av frekkhet

For norske Ann Cathrin El Allaoui ble ikke denne mandagen helt som hun hadde tenkt. På ettermiddagen fikk hun nemlig den utrolige beskjeden: noen hadde satt bilen hennes på lecablokker og stjålet alle hjulene. El Allaoui forteller til Canariavisen at hun hadde lånt...

Pusser opp Plaza de Las Naciones for 720 000 euro

Pusser opp Plaza de Las Naciones for 720 000 euro

Plaza de Las Naciones i Puerto del Carmen på Lanzarote skal få et ansiktsløft. Ifølge en intern rapport i kommunen skal det være nødvendig med flere utbedringer av plassen og området rundt. Byrådet i Tías har derfor besluttet å bruke 720 000 euro langs promenaden....