Kanariøyene

Spania

2355

Bekreftet smittet

160

Døde

1998

Friskmeldt

239 429

Smittet

27 127

Døde

150 376

Friskmeldt

Smittestatus på Kanariøyene

2355

Bekreftet smittet

160

Døde

AnnonseSlik gikk reisen fra Gran Canaria til Gardermoen

av | 19.03.2020

Saken fortsetter under annonsen.


En leser forteller om sin opplevelse da han skulle fra Gran Canaria til Gardermoen i disse vanskelige tider. Innlegget ble først publisert på Facebook-gruppen Koronaviruset på Gran Canaria og er gjengitt med tillatelse fra forfatteren. 

Onsdag 18/3: Norwegian DY9033 Las Palmas – Gardermoen.

Kjørte leiebilen min ut til Gando på en motorvei med lite trafikk. Flere drosjer med kun to personer i baksetet. Ikke en eneste politibil å se. Det meste virket ganske normalt. Men slik skulle det ikke vise seg å være i fortsettelsen.

Propp 1

Propp 1 møtte jeg i avgangshallen med mennesker fra hele Europa – voksne, barn, eldre, uføre, ikke bare fra Norge. Det gikk i tysk, engelsk, russisk og svensk. Køer i et evig kaos, bortsett fra de 5-6 inn til skranken til Norwegian, Her gikk det raskt unna. Men i resten av hallen sto folk som sild i tynne nærmest oppå hverandre. Umulig å ikke komme borti andre. I tillegg var det svært få som brukte hansker eller maske! Tips: kom i god tid!

Flere hadde overvekt, men det så ikke ut til å ha noen betydning. Her handlet det om å få folk raskt gjennom.

Sikkerhetskontrollen ble vi nærmest jaget gjennom. Effektivt og i et tempo jeg aldri tidligere har opplevd. Men alt flytende måtte selvfølgelig settes igjen. Så her kommer et godt tips: når du er inne i avgangshallen, sørg for å finne en vannautomat. De gikk tomme på et øyeblikk. Først på flyet fikk man kjøpe vann. Alle butikker og spisesteder bortsett fra en var stengt. Så smør niste. Kan bli godt å ha.

Propp 2

Ombordstigningen gikk greit, men på bussen ut til flyet oppsto propp 2. Ikke lenger snakk om en meter avstand. Alle skulle inn, alle skulle med. Virket ikke som det ble tatt hensyn til barnefamilier og bevegelseshemmede. Skremmende. Husk maske og hansker!

Saken fortsetter under annonsen.


Helt ok flytur kun 1 time forsinket. Passasjerer som hadde bestilt mat, fikk den servert. Ellers bare vann å få kjøpt. Ingen informasjon om avstand, hva som ventet på Gardermoen osv. Kun de bakre to toalettene var tilgjengelig for passasjerene. Tidvis stor kø langs midtgangen med det det førte til av nærkontakt.

På Gardermoen hadde de lagt opp til en av de lengste «spaserturene» jeg noen gang har gjort på en flyplass. Vi ble sluset mot et lokale der alle ble fotografert og passet ble kopiert. Hvorfor fikk vi ikke vite. Passasjerer som skulle fly videre følger rød linje. Andre følger grønn linje. Her gikk det hele greit og raskt unna.

Propp 3

Så var det klart for propp 3: baggasjebåndet ! Det stanset flere ganger på grunn av fulle transportbånd. Passasjerene selv måtte løfte andres kofferter av. Da jeg fikk min koffert etter en time, sto mange fortsatt igjen og ventet. Tydelig at bemanningen ikke er på topp på Gardermoen for tiden.

Men til slutt, og som en gledelig overraskelse for mange: Taxfree var åpen!!!

Jeg er en av de heldige som har familie som hadde satt bilen min på Gardermoen. Bussforbindelser og tog er sterkt redusert. På vei ned mot Fredrikstad ser jeg få biler. Det er godt over midnatt og ting virker ganske normalt sammenliknet med de klare, høylydte (og for mange skremmende) påbudene vi fikk fra politiet på Gran Canaria.

Når ny dag gryr skjønner jeg at situasjonen ikke er så ulik. Krisefølelsen er fullt og helt til stede også her.

Nå er jeg i gang med to ukers karantene. Den skal gjennomføres!

Til dere alle: God reise, men ta forholdsregler. Og sprit til utvortes bruk.

Husk munnbind og hansker, gjerne flere par så du har å bytte til nye underveis!

Hilsen Magne Jonassen?

Saken fortsetter under annonsen.


AnnonseAnnonse

Andre nyheter:

Kanariøyene har søkt om overgang til fase 3

Kanariøyene har søkt om overgang til fase 3

Øyregjeringen på Kanariøyene har sendt inn dokumentasjon på at regionen er klar for fase 3 i nedtrappingen av coronatiltakene. Hvis alt går etter planen vil hele øygruppen gå over i fase 3 den 8. juni. Øyene La Graciosa, La Gomera og El Hierro har fått tyvstarte på...

Truer med direkte forhandlinger hvis EU ikke kjapper seg

Truer med direkte forhandlinger hvis EU ikke kjapper seg

Turistministeren på Kanariøyene truer med at øyregjeringen vil gå direkte i forhandlinger med flyselskaper og turoperatører, dersom EU ikke kjapper seg for å gjenopprette turistaktiviteten. Turistminister Yaiza Castilla stiller nå krav om at EU skal få fortgang i...

Forferdelige forhold på skip som ankom Las Palmas

Forferdelige forhold på skip som ankom Las Palmas

Tusenvis av kuer levde under forferdelige forhold ombord på skip som ankom Las Palmas. Vi advarer mot inntrykk i denne saken. 27. mai måtte brannvesenet fra Las Palmas og tollvesenet rykke ut til et skip som var mistenkt for å frakte narkotika. Når tollvesenet kom inn...

Mistet to millioner turister og 2,6 milliarder euro frem til april

Mistet to millioner turister og 2,6 milliarder euro frem til april

Nye tall fra det statistiske institutt viser at Kanariøyene fikk 2,73 millioner turister fra andre land i perioden fra januar til april. I 2019 kom 4,78 millioner turister i årets fire første måneder. Dermed har Kanariøyene mistet 2 millioner turister i denne perioden...

Over 2000 friskmeldte på Kanariøyene

Over 2000 friskmeldte på Kanariøyene

Øygruppen har nå 2013 friskmeldte corona-pasienter, etter at ytterligere 15 ble bekreftet det siste døgnet. Kun tre nye smittetilfeller har blitt påvist siden i går, og ingen har mistet livet som følge av Covid-19 på snart fem dager. To personer døde forrige onsdag,...

Vil tillate reiser mellom provinsene i fase 3

Vil tillate reiser mellom provinsene i fase 3

Regjeringen vurderer å tillate reiser mellom provinsene allerede i fase 3. Store deler av Spania går inn i fase 3 mandag 8. juni.  Transportminister José Luis Ábalos kunngjorde i dag at de ser på muligheten for dette, til tross for at ingen regnet med å kunne reise...