Annonse

Letter på tiltakene på Gran Canaria, strammer inn på Tenerife

Endringene i tiltaksnivået gjelder fra midnatt på mandag.

Illustrasjon: Wikimedia Commons

Av Leo Lunde
Oppdatert 21. februar 2021 kl. 18:50

Av Leo Lunde
Oppdatert 21. februar 2021 kl. 18:50

Helsedepartementet på Kanariøyene har besluttet at Gran Canaria går fra nivå 3 til nivå 2 på mandag. Samtidig strammer de inn på Tenerife, som går fra nivå 1 til nivå 2.

Fuerteventura går fra nivå 2 til nivå 1, og det samme gjør El Hierro.

Lanzarote forblir i nivå 4 til tross for en kraftig bedring i smittetrykket, ettersom flere faktorer fremdeles gjør situasjonen kritisk på øya. Presset på helsevesenet er fremdeles formidabelt på grunn av mange intensivpasienter.

La Palma og La Gomera blir i nivå 1.

– Kan ikke slappe av

Det var helseminister på Kanariøyene Blas Trujillo som kunngjorde endringene denne søndagen, basert på smittesituasjonen på Kanariøyene.

– Forrige torsdag ble det besluttet at vi skulle vente til søndag med å analysere utviklingen på hver av øyene og øygruppen som helhet. Nivåene gjør at vi er i middels risiko, men vi kan ikke slappe av når det gjelder smittesituasjonen. Den nye britiske varianten er mer farlig og noen andre som dukker opp, og som tilsier et høyt antall smittetilfeller, så alle restriksjonene er rettferdiggjort, forklarte Trujillo under pressekonferansen denne søndagen.

Mer farlig, ifølge ny rapport

I en ny rapport fra de britiske helsemyndighetene kommer det frem at mutasjonen fra Storbritannia trolig er mer dødelig og fører til flere alvorlige sykdomstilfeller, ifølge VG.

Rapporten konkluderer med at 10 av 1000 personer i utsatte grupper dør av «vanlig» Covid-19, mens den britiske varianten tar livet av omtrent 14 av 1000 personer som er i risikogruppen. Det tilsvarer en økning i dødeligheten på 40%, skriver VG.

– Mens man for en måned siden så det som en mulighet vurderes det nå sannsynlig, sier vaksineforsker ved Universitetet i Oslo, Gunnveig Grødeland til VG.

Hun påpeker at det er en liten økning.

– Det er snakk om en liten økning i dødelighet, men de fleste som blir smittet vil ikke bli syke og dø av den muterte varianten.

Les også:

Dette kan du gjøre når Gran Canaria går til nivå 2 på mandag

Forventet

Tenerife var forventet å øke til nivå 2 på grunn av noe økt smittetrykk de siste dagene.

– Vi har observert at det de siste dagene på Tenerife, spesielt med indikatoren for smittetrykk de siste 7 dagene, har vært en konstant økning. Derfor foreslås det at Tenerife går til nivå 2, forklarer Trujillo.

– Når det gjelder Gran Canaria har utviklingen vært positiv og det gjør at vi plasserer øya i nivå 2.

At Gran Canaria skulle gå over i nivå 2 var forventet allerede tidligere denne uken, slik Canariavisen har skrevet om.

Helseministeren forventer at det er presset på intensivavdelingene som gjør at Lanzarote fremdeles er i nivå 4.

Fra mandag 22. til søndag 28. februar

De nye tiltakene trer i kraft fra klokken 00:00 den 22. februar og varer til klokken 24:00 den 28. februar.

Dette er nivå 1

 • Et portforbud innføres fra 00:00 – 06:00. I dette tidsrommet er det forbudt å gå ut, bortsett fra for strengt nødvendige gjøremål slik som å skaffe medisiner, dra til legen, veterinær i nødsituasjoner, utføre jobb, juridiske forpliktelser, ta vare på trengende, og for å se til husdyr.
 • Personer som ikke bor sammen kan møtes i grupper på maks seks personer.
 • På utesteder kan man være maksimalt seks personer ved hvert bord og utesteder må stenge før midnatt. Aktiviteter som ikke kan utføres med en garanti om avstand eller munnbind slik som dans og karaoke er forbudt.
 • Sportsaktiviteter og trening innendørs kan hver gruppe ha maksimalt seks personer dersom sikkerhetsavstanden på to meter ikke kan garanteres til enhver tid. Lagsport og trening hvor sikkerhetsavstanden ikke kan overholdes til enhver tid kan ikke praktiseres. For gruppeaktiviteter utendørs hvor det ikke er mulig å overholde avstanden på to meter kan man være maks seks personer.
 • I kollektivtransporten økes overvåkning og smitteverntiltak i rushtiden. Man anbefales å ikke bruke kollektivtrafikk for ikke-essensielle reiser. Det anbefales at flere avganger settes opp, at god ventilasjon sikres, og at smitteverntiltak overholdes på det strengeste, som inkluderer at man ikke spiser eller drikker og bruker munnbindet riktig.

Dette er nivå 2

 • Et portforbud innføres fra klokken 23 – 06. I dette tidsrommet er det forbudt å gå ut, bortsett fra for strengt nødvendige gjøremål slik som å skaffe medisiner, dra til legen, veterinær i nødsituasjoner, utføre jobb, juridiske forpliktelser, ta vare på trengende, og for å se til husdyr.
 • Personer som ikke bor sammen kan møtes i grupper på maks seks personer.
 • Utesteder må stenge senest klokken 23, og kan ha maksimalt seks personer ved samme bord. Aktiviteter som ikke kan utføres med en garanti om avstand eller munnbind slik som dans og karaoke er forbudt.
 • Alle offentlig tilgjengelige steder slik som kjøpesentre, butikker og utesteder må stenge senest klokken 23.
 • Sportsaktiviteter og trening kan ikke utføres i grupper på over fire personer innendørs. Utendørs kan ikke sportsaktivitet i grupper utføres hvis sikkerhetsavstanden ikke kan garanteres til enhver tid.  For gruppesport utendørs hvor sikkerhetsavstanden ikke kan garanteres kan man være maksimalt fire personer, inkludert treneren.
 • Besøk på eldrehjem og sykehus begrenses. Krav til smittevern skal tas til det ekstreme, og alt personell som har direkte kontakt med pasienter anbefales FFP2-masker og visir. Det anbefales også at man øker ventilasjonen.
 • Kapasiteten i kollektivtransporten begrenses med 50%.

Dette er nivå 3

 • Portforbud fra klokken 22 – 06. I dette tidsrommet er det forbudt å gå ut, bortsett fra for strengt nødvendige gjøremål slik som å skaffe medisiner, dra til legen, veterinær i nødsituasjoner, utføre jobb, juridiske forpliktelser, ta vare på trengende, og for å se til husdyr.
 • Personer som ikke bor sammen kan møtes i grupper på maks fire personer.
 • Utesteder må stenge senest klokken 22. Servering innendørs er forbudt, bortsett fra serveringssteder knyttet til sykehus for deres ansatte og for hoteller som utelukkende serverer sine hotellgjester. Forbud mot alle aktiviteter hvor sikkerhetsavstanden og bruk av munnbind ikke kan garanteres på utesteder, slik som karaoke og dans.
 • Kapasiteten på utesteder, fritidsarrangementer, kjøpesentre og alle offentlig tilgjengelige bedrifter er redusert til 30 prosent.
 • Parkeringsplasser knyttet til slike bedrifter og steder har redusert kapasitet til 50%. Denne restriksjonen gjelder også andre bedrifter hvor mennesker samles, og som ikke er en del av kjøpesentre.
 • Besøk til sykehus og eldrehjem stoppes, utenom i tilfeller som gjelder mindreårige, gravide kvinner, pasienter som ligger for døden, og i andre kliniske situasjoner der det anses som nødvendig av legen. På eldrehjem holdes beboere innendørs og besøk stoppes, med unntak av for pasienter som ligger for døden eller i andre tilfeller hvor ledelsen mener kontakt er nødvendig av helseårsaker. De som allerede har vært smittet og blitt friskmeldt er unntatt fra denne begrensningen. Ansatte anbefales å bruke FFP2-masker og visir ved all direkte pasientkontakt.
 • Kollektivtransporten begrenses til 50% passasjerkapasitet.
 • Spillehaller og casinoer må holde stengt.
 • Trening og sportsaktiviteter kan ikke utføres innendørs på treningssenter eller sportsarenaer. Fysisk trening i friluft kan utføres individuelt så lenge sikkerhetsavstanden på to meter kan overholdes til enhver tid.

Se egen sak om nivå 4, da tiltakene er mer omfattende.

Oppdateringer:

21. feb. 2021, kl. 13:35: I en tidligere versjon av oversikten over tiltakene som gjelder stod det at maks fire personer kan møtes i nivå 2. Det er oppdatert i henhold til tiltakene som er publisert av helsedepartementet på Kanariøyene i dag, til seks personer i nivå 2.

21. feb. 2021, kl. 18:47: Lagt til mer informasjon om dødeligheten for den britiske mutasjonen av viruset, ettersom Trujillo henviste til den som «mer farlig» i pressekonferansen.

Annonse

Smittetall:

Tabellen fungerer best på PC.

Setter du pris på Canariavisen? Følg oss gjerne på Facebook!

 

Partnerinnhold

Annonse