Det har vært markant bedring i luftkvaliteten siden i mars, spesielt i Las Palmas og Santa Cruz. Foto: Pixabay

Luftkvaliteten har blitt bedre på Kanariøyene


Luftkvaliteten på Kanariøyene har blitt bedre, viser en ny studie som er publisert av Ecologistas en Acción.

Forurensningen har falt med 35 prosent i byene fra mars til oktober, og spesielt under det landsomfattende portforbudet ble luftkvaliteten bedre.

Miljøorganisasjonen sier i en pressemelding at nivåene av nitrogendioksid i store spanske byer falt med 52 prosent under portforbudet i vår, sammenlignet med gjennomsnittet de siste ti årene.

Også mindre etter portforbudet

I sommer ble det mer forurensning, men fremdeles var det 28 prosent mindre nitrogendioksid i juni og august, og 29% nedgang i september og oktober.

Rapporten som har fått navnet «Effekter av Covid-19-krisen på urban luftkvalitet i Spania» bygger på offisielle målinger i 26 spanske byer. Den konkluderer med at en drastisk reduksjon i trafikk har ført til den bedrede luftkvaliteten, som siden mars har vært godt under anbefalingene fra Verdens helseorganisasjon.

Kan endres raskt

Organisasjonen advarer likevel om at disse positive endringene raskt kan endre seg når normal økonomisk aktivitet og mobilitet gjenopptas.

Spesielt Santa Cruz de Tenerife og Las Palmas de Gran Canaria stikker seg ut på statistikken for øygruppen. Dette er de to største byene på Kanariøyene. I perioden mars - oktober var det en nedgang i forurensningen på 31 prosent i Santa Cruz og 39 prosent i Las Palmas.

Ser man også på forurensningen fra målestasjoner nær trafikk var reduksjonene på 47 prosent i Las Palmas og 39 prosent i Santa Cruz.

Laveste på ti år

Nitrogendioksid-nivåene under portforbudet i mars, april og mai er de laveste som er målt på ti år.

Ecologistas en Acción understreker i sin pressemelding at nitrogenoksid forårsaker rundt 6000 tidlige dødsfall i Spania hvert år, ifølge Carlos III-instituttet og det europeiske miljøbyrået.