Foto: Sanidad GobCan

Må øke tempoet hvis man skal nå målet om 70% vaksinerte innen sommeren


Vaksineringen mot Covid-19 begynte 27. desember 2020 på Kanariøyene. Siden Doria Anatolia Ramos fikk den aller første dosen på øygruppen har de regionale helsemyndighetene satt 13 607 vaksinedoser frem til mandag. Dermed er rundt 50% av vaksinene som er mottatt nå brukt.

Prosessen går hverken raskt eller tregt sammenlignet med resten av landet, men følger det nasjonale gjennomsnittet som nå er på 54,46%. I Madrid går det tregere, der 25,2% er brukt. Det samme gjelder på Balearene der 36,2% av dosene allerede er brukt.

Fornøyd

Presidenten i den spanske vaksineassosiasjonen og koordinator for vaksineringen på øygruppen, Amós García Rojas, er fornøyd. Han sier vaksineringen har «overgått mine forventninger».

Kanariøyenes president har også stor tro på at vaksineringen går strålende. Han gjentok i dag at han håper 70% av befolkningen på Kanariøyene er vaksinert innen sommeren.

Må øke tempoet

Dermed er målet at over 1,6 millioner innbyggere på øygruppen skal vaksineres før juli. Skal øyregjeringen få til det må de fra i morgen sette 64 540 vaksiner hver uke – 9220 doser hver dag.

Et slikt tempo er det ingen på øygruppen som er i nærheten av, og på Kanariøyene settes i gjennomsnitt 850 vaksiner hver dag.

Ifølge talsmann for øyregjeringen, Julio Pérez, forventer man at det gis 6000 vaksiner i uka. President Torres doblet dette anslaget, og sier han mener 12 000 vaksiner skal gis hver eneste uke.

Saken fortsetter under annonsen.
 

Flere vaksiner kommer

Med dagens tempo vil ikke Kanariøyene oppnå flokkimmunitet før i 2025. Slik blir det riktignok ikke, for flere vaksiner er ventet å komme fra andre produsenter også, slik som Moderna i slutten av januar og vaksinen fra AstraZeneca som kan komme i februar.

En av årsakene til at vaksineringen går saktere enn man håpet på er kravet om oppfølging og observasjon av de som nå vaksineres. Som i Norge er det beboere på sykehjem som står først i køen, og disse krever mer oppfølging enn unge mottakere.

Et forslag som har blitt luftet er å vaksinere døgnet rundt for å få opp tempoet, men Amós García Rojas er klar på at dette er helt uaktuelt så lenge det er eldre på sykehjem som skal vaksineres.

– Vi kan ikke forstyrre livene til de eldre. Jeg tror ikke søvnen deres bør forstyrres, var García sitt svar på dette forslaget.

Så langt har 74% av de i gruppe 1 (beboere og ansatte på sykehjem) blitt vaksinert, ifølge helsemyndighetene på Kanariøyene. De neste i køen er helsearbeidere på frontlinjen.