Siste

Mange får influensa på Gran Canaria i vinter: –⁠ Den beste behandlingen er å vaksinere seg, sier norsk lege


Influensasesongen er godt i gang både hjemme i Norge og her på Kanariøyene. To personer har allerede mistet livet, selv om årets influensasesong fortsatt klassifiseres som pre-epidemisk.

Hos Det Norske Legesenteret i Arguineguín har de merket godt at influensaen er i ferd med å spre seg også blant nordmenn.

Mange pasienter

– Vi har i hele høst hatt mange pasienter med luftveissymptomer som hoste, neserenning og hals- og øresmerter. De siste ukene har vi hatt flere pasienter med de typiske influensasymptomene som muskelverk, hodepine og høy feber i tillegg til symptomer fra øvre luftveier, sier allmennlege Hege Strømsnes ved det Norske Legesenteret i Arguineguín til Canariavisen.

De fleste som får influensa blir ikke alvorlig syke, og behandlingen hvis du blir syk er derfor ganske enkel.

– De fleste blir ikke alvorlig syke av influensa, men får relativt milde symptomer som feber, hoste, rennende nese, sår hals, hodepine, muskelverk og/eller nedsatt allmenntilstand. For de fleste er det derfor tilstrekkelig å behandle med paracetamol, hvile, rikelig væskeinntak og andre symptomlindrende medisiner som nesespray og slimhinneavsvellende midler. Influensa varer gjerne i en uke.

For en rekke grupper av befolkningen kan derimot influensa føre til mer alvorlig sykdom, og behov for behandling hos lege eller på sykehus. Den viktigste behandlingen er likevel forebyggende, ved at man tar influensavaksine hvert år, og den erfarne allmennlegen på Gran Canaria er ikke i tvil om at alle i de utsatte gruppene bør vaksinere seg. – For pasienter som har nedsatt immunforsvar eller har tilleggssykdommer som gjør dem utsatt for å bli alvorlig syk av en influensa, er den beste behandlingen å vaksinere seg.  Vi har også hatt noen pasienter med mer alvorlige symptomer og nedsatt allmenntilstand som vi har måttet legge inn på sykehus for behandling. For pasienter som har alvorlige symptomer vurderes antiviral behandling.

Kan bli alvorlig

I verste fall kan influensa utvikle seg til bakterielle infeksjoner som lungebetennelse. Hvis man er i en av de spesielt utsatte gruppene bør man oppsøke lege dersom man føler seg veldig dårlig. – I noen tilfeller kan en influensa utvikle seg til en bakteriell infeksjon, for eksempel lungebetennelse, bihulebetennelse eller øre betennelse. På vårt legekontor kan vi ta blodprøver for å undersøke om det dreier seg om en bakteriell eller viral infeksjon. På den måten kan vi avgjøre hva som er den beste behandlingen for pasienten. 

200 vaksinasjoner før jul

Mange nordmenn på Gran Canaria har latt seg vaksinere for å unngå influensa i vinter.

Vi har gitt influensavaksine til pasientene hele høsten. Vi har vaksinert ca. 200 pasienter før jul. Det er fortsatt ikke for sent å vaksinere seg og vi kan fortsatt tilby vaksine for etternølerne.

Hvert år blir det laget en ny vaksine mot influensa, basert på ekspertenes anslag om hvilke influensavirus som vil være aktivt denne sesongen. Det er flere forskjellige influensavirus som smitter hvert år, men noen er mer aktive enn andre.

Årets influensavaksine, både i Norge og Spania, inneholder vaksine mot virusene A H1N1, A H3N2 og influensavirus B.

Startet i årets siste uke

I år sier Hege Strømsnes at denne vinterens influensautbrudd startet i slutten av 2019, og gjerne holder på frem mot februar-mars. Oversikt fra Folkehelseinstituttet viser at denne vinterens influensautbrudd startet i uke 52. Det ble påvist mest influensavirus type A, og H3N2 var vanligere enn H1N1.

I tillegg var det en del influensa B virus. Bildet i Spania er nokså likt bildet i Norge, både A H1N1 og A H3N2.

Britt Christensen, Elena Nanaa, og Hege Strømsnes ved Det Norske Legesenteret i Arguineguín sør på Gran Canaria. Foto: Det Norske Legesenteret.

Influensaepidemien på opptur

Som Canariavisen skrev i forrige uke har det allerede blitt rapportert om to dødsfall og en rekke sykehusinnleggelser som følge av influensa så langt i vinter.

Ifølge de Kanariske helsemyndighetene er sesongens influensaepidemi på opptur. I uke 52 var influensaforekomsten på Kanariøyene 61,19 tilfeller per 100 000 innbyggere. Mellom 30. desember og 5. januar ble det rapportert 38 alvorlige tilfeller som krevde sykehusinnleggelse hvorav 2 har omkommet. De fleste av disse var ikke vaksinert mot influensa denne sesongen.

Er det for sent å ta vaksine nå som utbruddet har startet?

Ifølge Folkehelseinstituttet forventes en ytterligere økning i antall influensasyke i tiden som kommer. Det er ennå ikke for sent å ta vaksinen. Utbrudd som starter rundt jul har ofte utbruddstopp i februar-mars.

Disse bør vaksinere seg

  • Alle fra og med fylte 65 år
  • Alle som har nedsatt immunforsvar, kronisk hjerte/karsykdom, kronisk lungesykdom (bl.a astma), kronisk nyresvikt, kronisk leversvikt, diabetes, kronisk nevrologisk sykdom/skade, alvorlig fedme eller annen alvorlig kronisk sykdom. I tillegg; gravide etter uke 12 og personer som bor på sykehjem/institusjon.
  • Helsepersonell som har pasientkontakt bør også vaksinere seg, fordi disse er i stor grad utsatt for smitte. Dersom de selv blir smittet kan de være en betydelig smittekilde for sine pasienter.
  • Personer som er i nær kontakt med pasienter med dårlig immunforsvar bør også vaksinere seg for å beskytte disse personene.

Tips for å unngå smitte

– Har du noen tips og gode råd for å unngå å bli smittet?

Unngå nærkontakt med syke personer. Den vanligste måten influensa smitter på er via nysing eller hosting samt dårlig håndhygiene.

Også Hege Strømsnes presiserer at håndvask er meget viktig.

Vask hendene dine grundig og ofte med såpe og vann, eventuelt bruk alkoholbasert desinfeksjonsmiddel. Også friske personer kan være smittebærere.

De som er syke av influensa bør unngå å smitte andre ved hosting, nysing eller annen kontakt. De bør hoste eller nyse i albuekroken eller i et papirhåndkle. De må vaske hendene ofte og helst desinfisere med håndsprit, avslutter Hege Strømsnes.

Hege Strømsnes har arbeidet som norsk lege på Gran Canaria siden 2014. Hun har studert medisin i Tromsø, og arbeidet på kirurgiske sykehsuavdelinger ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Hege har spesialisering innen allmennmedisin, og har jobbet på en rekke legekonto i Norge, samt i ambulansetjenesten. Hun jobber også med behandlingsreiser for barn med allergi, astma og atopisk eksem på Gran Canaria. I tillegg har Hege en doktorgrad i kjemi fra universitetet i Tromsø.