Siste
FLERE SLITER: Psykisk sykdom kan forverres på reise. Det kan få konsekvenser, advarer Gjensidige. Foto: Shutterstock

Mange sliter psykisk på ferie

Det kan få store konsekvenser, advarer Gjensidige.


Nordmenn er mer reiselystne enn på lenge etter pandemien, men forsikringsselskapet Gjensidige merker en bekymringsverdig økning i henvendelser fra reisende som sliter med angst, depresjon og andre psykiske lidelser på ferie.

– En gjenganger er angst, depresjon og psykoser, og en god del av disse henvendelsene kommer fra folk med langtids psykisk sykdom, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Gjensidige har hittil i år mottatt nærmere 100 henvendelser knyttet til psykiske lidelser på reise, en økning på ti prosent sammenlignet med fjoråret.

Forsikringsselskapet forventer enda flere henvendelser nå som mange er ute og reiser i høstferien.

– Mange som sliter med psykisk sykdom har lav terskel for uforutsette hendelser og utfordringer, som for eksempel forsinkelser eller annen sykdom, noe som kan føre med seg en forverring av sykdommen, sier Eklo.

Kompliserte saker

Henvendelsene varierer i alvorlighetsgrad, fra engstelse på grunn av ubehagelige flyreiser til alvorlige psykiske traumer etter vold eller voldtekt.

Trenger du noen å snakke med? 

  • Mental Helse Hjelpetelefonen: Telefon 116 123 i Norge eller +47 91 116 123 fra utlandet (hele døgnet)
  • Kirkens SOS: Telefon +47 22 40 00 40 (hele døgnet)
  • Er du i nød: Ring 112 (på Kanariøyene) og 113 (i Norge).
  • Du finner flere tjenester på Psykiskhelse.no.
  • Sjømannskirken på Kanariøyene kan også bistå i vanskelige situasjoner. 
I de mest alvorlige tilfellene må Gjensidige sende familiemedlemmer eller helsepersonell til kunden for å sikre trygg hjemtransport.

– Dette er likevel svært kompliserte saker. Vi kan for eksempel ikke tvangsinnlegge kunder. Ofte blir løsningen å sende et familiemedlem eller en lege dit kunden befinner seg, som får oversikt og ro over situasjonen og ledsager kunden hjem, sier Eklo.

Reiseforsikringen dekker ikke alt

Det er viktig å være klar over at reiseforsikringen ikke dekker alt.

Forsikringen dekker plutselige og uforutsette skader, men en forverring av en kjent psykisk lidelse kan føre til avslag på dekning.

– Vurderingen går da blant annet på om det er en plutselig og uventet forverring av sykdommen, eller en forverring som må anses som sannsynlig og forventet. Dette bør man ha med i vurderingen før en legger ut på reiser, avslutter Eklo.