ARKIVFOTO: Flyplassen i Rabat, Marokko. Foto: Sidimomo, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons

Marokko stopper flyvninger –⁠ 3000 spanjoler sitter fast


Rundt 3000 spanjoler som har reist til Marokko i påsken er nå fanget i landet etter at myndighetene besluttet å stanse alle flyvninger til og fra Spania og Frankrike for å stoppe spredningen av Covid-19.

Utenriksminister Arancha González Laya opplyser om at rundt 3000 spanjoler er i Marokko – og anbefaler på det sterkeste at folk ikke reiser til utlandet fordi restriksjoner kan komme plutselig og uventet.

Advarer mot å reise

– Vi må alle være ekstremt ansvarlige. For tiden er det så mye usikkerhet ved grensene og kravene for å få tilgang til andre land at det er best å unngå å reise. Det er den mest ansvarlige tingen å gjøre, sa González Laya til radiokanalen Onda Cero.

– Vi må være ansvarlige fordi andre land i likhet med oss innfører restriksjoner mot andre land, og når det skjer er det umulig å ringe regjeringen for å løse problemet, sier utenriksministeren.

Hun lover likevel at spanske myndigheter skal gjøre det de kan for spanjoler som nå sitter fast i utlandet.

Den spanske ambassaden i Rabat planlegger nå å frakte spanjoler og innbyggere i Spania med ferge fra Marokko til Spania 4. april.

Hjemsendelser fortsetter

Til tross for de nye restriksjonene i Marokko fortsetter hjemsendelsen av migranter uten lovlig opphold som befinner seg i Spania og på Kanariøyene.

Ifølge nyhetsbyrået Efe påvirker ikke restriksjonene disse hjemsendelsene for øyeblikket.

Ifølge innenriksdepartementet sendes det fire ukentlige fly fra Spania til Marokko med migranter. På hver flyvning er det rundt 20 migranter som ofte er i følge med en eller flere politifolk per person.

Flyene går i all hovedsak fra Gran Canaria men også fra Madrid via Gran Canaria til El Aaiún i Vest-Sahara. Der blir migrantene satt fri.

Ifølge Ombudsmannen var nesten 12 000 av de 23 000 migrantene som ankom Kanariøyene i 2020 fra Marokko. Bare rundt en tiendedel av disse er sendt tilbake – rundt 1300.

7300 migranter på Kanariøyene

Til tross for dette hevder regjeringsdelegaten på Kanariøyene at det er 4700 voksne migranter på Kanariøyene.

Disse kommer i tillegg til rundt 2600 mindreårige migranter som øyregjeringen har omsorgen for. Totalt er det dermed rundt 7300 migranter på Kanariøyene.

– For øyeblikket er det rundt 4700 migranter på øyene, hvorav 870 er på hotell og resten i mottak. Mindreårige er ansvaret for regjeringen på Kanariøyene, sier pressesjef Cristina Ruíz Rivas hos regjeringsdelegaten til Canariavisen.
Tidligere har regjeringsdelegat Anselmo Pestana forklart at over 3000 migranter er sendt til fastlandet – i hovedsak kvinner, barn og spesielt sårbare personer.

Canariavisen har stilt oppfølgingsspørsmål om hvor resten av de 23 000 befinner seg, men har foreløpig ikke fått svar på dette fra hverken regjeringsdelegaten eller øyregjeringen.

Foreløpig er det rundt 11 000 personer vi ikke har fått en oppklaring om.