Foto: Sanidad Gobcan

Massevaksinerer med Janssen på Gran Canaria og Tenerife

På søndag skal helsemyndighetene sette nesten 17 000 Janssen-doser. Norske helsemyndigheter mener vaksinen innebærer risiko. «


På søndag skal helsemyndighetene på Kanariøyene utføre massevaksinering for de mellom 40 og 59 år på Gran Canaria og Tenerife. Dersom du enda ikke har fått første dose og har et spansk helsekort kan du møte opp uten avtale på et av vaksinasjonssentrene.

I denne runden er det de som er født mellom 1962 og 1981 som skal få stikket i armen. Massevaksineringen vil foregå på disse sentrene:

Gran Canaria:

  • Infecar
  • Expomeloneras
  • Dr. Negrín-sykehuset
  • Terrero de Lucha Pedro Hidalgo

Tenerife:

  • Pabellón Santiago Martín

Sentrene holder åpent fra 09:00 - 21:00, og det er Janssen-vaksinen som vil bli gitt.

Denne vaksinen krever kun én dose.

Norge anbefaler ikke Janssen-vaksinen

Det er likevel verdt å merke seg at norske helsemyndigheter mener risikoen er større enn fordelene for denne vaksinen.

Janssen er basert på samme vaksineteknologi som AstraZeneca-vaksinen, og det Europeiske legemiddelbyrået mener det er en sammenheng mellom disse vaksinene og sjeldne, men alvorlige tilfeller av blodpropp og lavt antall blodplater med blødninger.

Helsedepartementet på Kanariøyene har 16 800 doser som skal gis til de som ønsker vaksinen på søndag.

Vaksinerer også de med avtale

I tillegg til vaksinasjonen uten forhåndsavtale for aldersgruppen 40 - 59, fortsetter også vaksineringen av de som har fått innkalling.

Ønsker du å få en avtale for vaksinering har Helsedepartementet en egen nettside der du kan fylle ut et skjema. Deretter blir du innkalt til vaksinering så raskt som mulig, vanligvis via SMS.

Dersom du ikke har offentlig helsekort men vil ta vaksinen på Kanariøyene finner du mer informasjon om dette i denne saken.

Kraftig smitteøkning

På torsdag ble 513 nye smittetilfeller påvist på Kanariøyene. Så mange har aldri blitt påvist på et døgn tidligere, før dagsrekorden nok en gang ble slått.

540 nye smittetilfeller ble påvist denne fredagen. Øygruppen har nå 4794 aktive tilfeller.

39 personer er innlagt på intensivavdeling, som er samme antall som i går. Ingen nye dødsfall har blitt bekreftet i dag.

Smittetrykket på Kanariøyene er stigende. På øygruppen har det blitt registrert 201,29 smittede per 100 000 innbyggere de siste 14 dagene.

På Tenerife har smittetrykket økt til 316,07 per 100 000 de siste 14 dagene, mens det er på 118,06 på Gran Canaria.

Det er hovedsaklig blant de unge smitten sprer seg, ettersom disse ikke har blitt vaksinert enda.