Adobo de cerdo - oppskrift på magisk svinekjøtt fra Kanariøyene
Denne retten er saftig, smakfull og kan enkelt fryses ned – så er smaken av Kanariøyene aldri langt unna.
Adobo de cerdo er en tradisjonell matrett fra Kanariøyene som består av svinekjøtt marinert i en krydret saus og kokt til det er mørt og saftig.
Det er en enkel, men smakfull måte å tilberede kjøttet på, og det passer godt med poteter, ris eller brød.
Her er vår oppskrift og fremgangsmåte for å lage adobo de cerdo hjemme:
Ingredienser:
- 1 kg svinekjøtt i terninger (helst skulder eller nakke)
- 4 hvitløksfedd, finhakket
- 2 ss paprikapulver (gjerne røkt)
- 1 ts spisskummen
- 1 ts oregano
- 1 ts salt
- 1/2 ts pepper
- 1/4 ts kanel (valgfritt)
- 1 dl eddik (helst vineddik eller eplecidereddik)
- 1 dl vann
- 2 laurbærblad
- Olje til steking
Fremgangsmåte:
- Bland hvitløk, paprika, spisskummen, oregano, salt, pepper, kanel, eddik og vann i en bolle. Dette er adoboen, eller marinaden, som vil gi kjøttet smak og farge.
- Legg svinekjøttet i en stor plastpose eller en beholder med lokk. Hell over adoboen og masser den godt inn i kjøttet. La det marinere i kjøleskapet i minst fire timer, helst over natten.
- Ta kjøttet ut av marinaden og tørk det lett med kjøkkenpapir. Varm opp olje i en stor stekepanne eller gryte over høy varme. Brun kjøttet i porsjoner til det får en fin stekeskorpe på alle sider. Legg det til side på en tallerken.
- Senk varmen til middels og tilsett marinaden og laurbærbladene i stekepannen eller gryten. Kok opp og skrap opp de brune bitene fra bunnen. Legg tilbake kjøttet og la det småkoke under lokk i ca. en time, eller til det er mørt og lett faller fra hverandre.
- Server adobo de cerdo med kokte poteter, ris eller brød, og nyt den deilige smaken av Kanariøyene.
Adobo de cerdo har sin opprinnelse i Spania, der adobo er en generell betegnelse for en saus eller marinade laget av eddik, krydder og urter.
Den spanske adoboen ble brukt som en måte å konservere kjøtt og fisk på i varmt klima, før kjøleskap ble vanlig.
Da spanjolene koloniserte Kanariøyene på 1400-tallet, tok de med seg sin matkultur og tilpasset den til de lokale råvarene.
Svinekjøtt var et av de mest tilgjengelige kjøttene på øyene, og adobo ble en populær måte å tilberede det på.
Det er en typisk rett for spesielle anledninger som jul, nyttår eller karneval, men det er også vanlig å lage adobo de cerdo i store mengder og fryse det ned i porsjoner, slik at man alltid har noe godt å spise.
Smaklig måltid!