Adobo de Cerdo er en populær rett på Kanariøyene. Foto: Cardamomo

Adobo de cerdo - oppskrift på magisk svinekjøtt fra Kanariøyene

Denne retten er saftig, smakfull og kan enkelt fryses ned – så er smaken av Kanariøyene aldri langt unna.

Publisert Sist oppdatert

Adobo de cerdo er en tradisjonell matrett fra Kanariøyene som består av svinekjøtt marinert i en krydret saus og kokt til det er mørt og saftig.

Det er en enkel, men smakfull måte å tilberede kjøttet på, og det passer godt med poteter, ris eller brød.

Her er vår oppskrift og fremgangsmåte for å lage adobo de cerdo hjemme:

Ingredienser:

  • 1 kg svinekjøtt i terninger (helst skulder eller nakke)
  • 4 hvitløksfedd, finhakket
  • 2 ss paprikapulver (gjerne røkt)
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts oregano
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts pepper
  • 1/4 ts kanel (valgfritt)
  • 1 dl eddik (helst vineddik eller eplecidereddik)
  • 1 dl vann
  • 2 laurbærblad
  • Olje til steking

Fremgangsmåte:

  1. Bland hvitløk, paprika, spisskummen, oregano, salt, pepper, kanel, eddik og vann i en bolle. Dette er adoboen, eller marinaden, som vil gi kjøttet smak og farge.
  2. Legg svinekjøttet i en stor plastpose eller en beholder med lokk. Hell over adoboen og masser den godt inn i kjøttet. La det marinere i kjøleskapet i minst fire timer, helst over natten.
  3. Ta kjøttet ut av marinaden og tørk det lett med kjøkkenpapir. Varm opp olje i en stor stekepanne eller gryte over høy varme. Brun kjøttet i porsjoner til det får en fin stekeskorpe på alle sider. Legg det til side på en tallerken.
  4. Senk varmen til middels og tilsett marinaden og laurbærbladene i stekepannen eller gryten. Kok opp og skrap opp de brune bitene fra bunnen. Legg tilbake kjøttet og la det småkoke under lokk i ca. en time, eller til det er mørt og lett faller fra hverandre.
  5. Server adobo de cerdo med kokte poteter, ris eller brød, og nyt den deilige smaken av Kanariøyene.

Adobo de cerdo har sin opprinnelse i Spania, der adobo er en generell betegnelse for en saus eller marinade laget av eddik, krydder og urter.

Den spanske adoboen ble brukt som en måte å konservere kjøtt og fisk på i varmt klima, før kjøleskap ble vanlig.

Da spanjolene koloniserte Kanariøyene på 1400-tallet, tok de med seg sin matkultur og tilpasset den til de lokale råvarene.

Svinekjøtt var et av de mest tilgjengelige kjøttene på øyene, og adobo ble en populær måte å tilberede det på.

Det er en typisk rett for spesielle anledninger som jul, nyttår eller karneval, men det er også vanlig å lage adobo de cerdo i store mengder og fryse det ned i porsjoner, slik at man alltid har noe godt å spise.

Smaklig måltid!

Powered by Labrador CMS