Er du en av de som har lurt på hvorfor kyllingkjøttet er gult i butikken? Dette sier matprofessoren. Foto: NotarYES/Shutterstock

Derfor er kyllingkjøttet gult

Vi nordmenn er mest vant til å se kylling med hvitaktig og rosa kjøtt og skinn i kjøttdisken. Så hva er egentlig greia med den gule kyllingen i Spania?

Publisert Sist oppdatert

I Spania, og andre land i Europa, er det slettes ikke uvanlig å finne kylling med gult kjøtt og skinn.

For oss kan det virke så uvant at mange tror det er noe galt med kyllingkjøttet – tross alt får vi jo tak i det vante, lyserosa kyllingkjøttet også.

Du er ikke den første som spør

Så hva er egentlig greia? Vi har hørt med professor Ana Cristina Barroeta ved Institutt for dyre- og matvitenskap ved universitetet i Barcelona. Hun ler når vi ringer. Dette spørsmålet har hun fått før!

– Hos oss er det motsatt, og mange tror det er bedre. Jeg har snakket med mange aviser om hvorfor det gule kjøttet ikke nødvendigvis er bedre enn det rosa. Men dårlig er det ikke. Fôret som gis til kyllinger består hovedsakelig av korn og soyamel. Mais har vi mye av, og velger du det, blir kjøttet gulere, forklarer Barroeta til Canariavisen.

Du finner også hele kyllinger som er gule i kjøttdisken. Det kommer rett og slett av kyllingens gjennomsiktige hud.

– Karotenoidene fra mais fordeles i kroppen og sprer seg i underhudsfettet. Da ser kyllingen gul ut selv om den har skinnet på, forklarer Barroeta.

Ikke nødvendigvis mer etisk

Nordmenn som skal kjøpe kylling kan altså slappe helt av om de finner gul kylling i kjøttdisken. Den er ikke dårlig på noen måte, men ikke nødvendigvis mer etisk, heller:

– Mange tror gule kyllinger er frittgående. Før var det mye mais i fôret, og siden alle kyllinger var frittgående før, har det dukket opp en slags myte om at de gule er frittgående, mens de rosa er burkylling. Men fargen har ingenting med livet til kyllingen å gjøre, konkluderer Barroeta.

Er du av typen som bruker 20 minutter i disken for å finne ut av hvordan høna har levd, bør du med andre ord ta deg tid til å spørre. Å se på fargen er ikke nok.

Powered by Labrador CMS