Foto: Shutterstock

En smakfull Sankthansfeiring på Kanariøyene

Dette er den kanariske Sankthans-maten du må prøve.

Publisert Sist oppdatert

Sankthans, eller Noche de San Juan, er en av de mest magiske nettene på Kanariøyene.

San Juan feires den 23. juni og folkefesten varer gjerne ut i de små timer.

Opprinnelig var San Juan en feiring til ære for Døperen Johannes. I dag er det også en markering av midtsommer.

Denne natten symboliserer glede, håp og renselse, og samler folk på strender og i offentlige rom for å nyte bål, fyrverkeri og ikke minst, deilig mat.

Tradisjonelle kanariske retter er uunnværlige og gir en smakfull ramme rundt feiringen.

Sardiner: Sommerens budbringer

Ingen Sankthansfeiring er komplett uten grillede sardiner. Å grille sardiner utendørs er en eldgammel tradisjon som symboliserer sommerens ankomst.

Sardinene grilles over åpen flamme i 2-3 minutter på hver side, eller til de er gyllenbrune og skinnet er sprøtt.

Serveres enkelt og greit med litt sitron og en klype havsalt. En smak av sommer som man ikke kan gå glipp av!

Vi minner om at egen bålbrenning er forbudt sør på Gran Canaria på grunn av brannfare.

Saftige koteletter på grillen

Koteletter er en annen favoritt under Sankthansfeiringen. Grillede koteletter, enten de er av svin eller lam, slår aldri feil.

De er enkle å tilberede og passer perfekt til festen.

For den perfekte grillede kotelett, anbefales det å marinere kjøttet i urter og olivenolje før grilling.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kotelettene serveres gjerne med en frisk salat og noen skiver sitron.

Ristede maiskolber og grillet ananas (Piñas)

Maiskolber, eller piñas, er en annen uunnværlig del av Sankthansbordet. Disse grilles direkte over bålet, noe som gir dem en røyksmak som er helt unik. Hiv gjerne på fersk ananas også, for en ekstra dose sommer.

Den naturlige sødmen i maisen kommer virkelig til sin rett når den grilles, og en smørklatt og litt salt gjør dem helt uimotståelige.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Papas arrugadas

Papas arrugadas, eller skrukkete poteter, er en klassisk kanarisk rett. Potetene kokes i saltvann til de blir møre og skrukkete, og serveres med den tradisjonelle mojo-sausen, enten rød (mojo rojo) eller grønn (mojo verde).

Noche de San Juan er en natt fylt med magi og tradisjon. Bål tennes på strendene, og folk samles for å hoppe over flammene, en rituell handling som symboliserer renselse og fornyelse.

Fyrverkeri lyser opp nattehimmelen, og musikk og dans fyller luften. Med litt god mat ved siden av, blir det garantert en super feiring også i år!

Powered by Labrador CMS