Gofio kan brukes til en rekke retter. Se oppskriften på denne nederst i saken. Foto: Etorres/Shutterstock

Gofio: Supermaten fra Kanariøyene du bare MÅ prøve!

Fristende, smakfullt og veldig sunt: mer kanarisk enn Gofio blir det ikke.

Publisert Sist oppdatert

Det ristede maismelet kjent som «Gofio» er som supermat å regne på Kanariøyene.

Det er ikke minst en av de ingrediensene som er «mest kanariske» av all kanarisk mat, og dermed også tett knyttet opp mot identiteten til de som kommer fra øygruppen.

Til tross for at Gofio fremdeles er meget populært, har det blitt stadig færre tradisjonelle møller på produksjonssiden.

Tar du besøket til en av disse, får du innblikk i et tradisjonsrikt yrke som handler om langt mer enn bare Gofio.

De som lager dette ristede maismelet følger nemlig tradisjoner som strekker seg tilbake til urbefolkningens tid.

Urbefolkningen på Kanariøyene ristet også korn i leirkrukker, før dette ble malt ned til mel med basaltsteiner.

Etter oppdagelsen av Amerika og handelsrutene som senere oppstod på Kanariøyene, ankom også en ny kornart: mais.

Dette ble raskt populært og var en smaksrik og viktig ingrediens i krigs- og etterkrigstiden, ikke minst på skip, hvor behovet for næringsrik og mineralrik mat var stort.

De lange tradisjonene har også gitt Gofio anerkjennelse i EUs register over produkter med såkalt beskyttet opprinnelsesbetegnelse.

Dette er et kvalitetsstempel som bekrefter at produktet er produsert i et visst område. Det bekrefter også at produktet er produsert på tradisjonell metode.

Gofio er kjent for mange av sine helsefordeler, som hovedsaklig kommer av et høyt protein- og mineralinnhold. Her finner du kalium, kalsium, amgnesium, sink og jern.

Melet er også rikt på protein og karbohydrater, men har lite fett.

Gofio er derfor bra for å styrke musklene, forbedre fordøyelsen og fremmer metthetsfølelsen.

Og så smaker det jo veldig godt, også! Det sies at man først er kanarisk hvis man spiser Gofio.Det blir brukt i alt fra supper til gryter og desserter.

Her er en smakfull oppskrift med Gofio du kan prøve.

Gofio Escaldado

Du trenger

  • 1 liter fiske- eller kjøttkraft (etter eget ønske).
  • Noen blader av peppermynte
  • kg. av gofio.
    250 g hakket løk
  • ¼ ekstra løk som skal serveres i store skiver (bruk dem som en skje)
  • 1 hvitløksfedd
  • Olivenolje

Slik gjør du:

Mal opp hvitløken med litt olivenolje og salt. Sett til siden.

Ha gofio i en bolle og tilsett oppvarmet kraft. Rør den til den får en glatt konsistens uten klumper.

Tilsett deretter blandingen av hvitløk og finhakket løk.

Du kan tilsette kjøtt- eller fiskebiter hvis du vil.

Du kan også tilsette kokte poteter.

Server gofio escaldado i en bolle og pynt med hakket løk og et par peppermynteblader.

Powered by Labrador CMS