Tacobuffét på Vikingos slår alltid an. Foto: Rita Hagen Knudsen

«In» med tacofredag på Gran Canaria

Tro det eller ei, i sesongen er det kø for å delta på tacofredag på Gran Canaria.

Publisert Sist oppdatert

Tacofredag har blitt et norsk begrep. For mange har det også blitt en yndet tradisjon.

Prinsesse Ingrid Alexandra uttalte i forbindelse med sin 18årsdag at taco var det beste hun visste, og at hun hadde blitt glad om hun hadde fått servert Taco overalt hvor hun kom.

Skal vi tro besøkstallene fra Los Vikingos i Arguineguín, er det tydelig at mange nordmenn som befinner seg på Gran Canaria deler prinsessens begeistring.

Terje Inngjerdingen, innehaver av Los Vikingos som ligger på Ancorasenteret i Arguneguín, forteller at han kom på ideen om å starte tacofredag i 2018.

Han var usikker på hvordan tilbudet ville bli tatt imot, men det viste seg å ta helt av.

Kun avbrutt av coronarestriksjoner, har Terje kjørt på med taco- og pizza buffet hver fredag hele sesongen, som vanligvis har pleid å vare fra september til mars.

I tråd med den norske tacotradisjonen setter Terje frem skåler med kjøttdeig blandet med norsk tacokrydder, salat, agurk, mais, tomat, løk, hjemmelaget guacamole, ost, rømme og salsa og annet som regnes som fast tilbehør til taco.

Gjestene forsyner seg selv og spiser så mye de vil.

– Akkurat som hjemme, er det mange som fyller lefsa litt for full og spiser litt for mye. Det hører med til taco det. Det blir god og hjemmevant stemning av det, mener Terje.

Valgte «norsk taco» fremfor buféten på Sunwing

Familien Øien har tatt turen fra Sør-Trøndelag og er på Gran Canaria for å besøke tante Karin, som bor her deler av året.

Familien på fire har sjekket inn på Sunwing, men det var ikke tvil i barnas munn om de ville spise på hotellet, eller være med tante Karin på tacofredag.

– Barna fikk bestemme, og selv om vi spiser taco hver fredag hjemme, så ble det taco også her, smiler mamma Monja Airin.

Tante Karin, Mona Airin, Madikken (5), Niklas (8) og Ronny fra Sør-Trøndelag. Foto: Rita Hagen Knudsen
Tante Karin, Mona Airin, Madikken (5), Niklas (8) og Ronny fra Sør-Trøndelag. Foto: Rita Hagen Knudsen

Tante Karin ble glad for det. Karin er fast gjest på tacofredagene, og trives med å holde tradisjonen i hevd.

– Ikke bare er taco godt, stemningen her er også god, forteller Karin og fortsetter:

– Vi er en gjeng som møtes på tacofredag på Los Vikingos gjennom hele sesongen. Taco må vi ha, det er jo tross alt fredag, sier Kari og ler.

At besøket fra Norge valgte å bli med å spise taco på norsk vis, satt Kari pris på.

Det begynner å tynnes ut i rekkene av de faste nå. Mange av de norske som pleier å være her, reiser hjem til Norge rundt påsketider og kommer ikke tilbake til Gran Canaria før på høsten.

Kari skal også peke nesen mot fedrelandet, men hun får med seg et par tacokvelder til.

Startet med påmelding

Da tacofredagen ble innført på Los Vikingos, tok det ikke lang tid før Terje måtte begynne med påmelding for å kunne beregne maten. Mellom 60 og 70 tacogjester hver fredag var ikke uvanlig.

Køen strakk seg nedover trappa, og folk stod på venteliste for å få plass. Under pandemien var restauranten helt stengt, men nå har antall gjester begynt å ta seg opp. Påmeldingsrutinen fortsetter.

– Før pandemien kunne vi som drev barer og restauranter nesten stille klokka etter nordmenns reisevaner. Det samme antallet kom på omtrent samme tid hvert år. Nå har ting begynt å variere mer. Det er egentlig ingenting som er så forutsigbart som før, sier Terje.

Han har måttet begynne å ta flere forholdsregler. De neste månedene vil han fortsatt ha tacofredag hvis det er nok påmeldte. Hvis interessen forsvinner med vinterturistene, holder han koken oppe med fast meny, uten å stelle i stand med ekstra taco.

–I vinterhalvåret er de fleste gjestene voksne, men jeg disker gjerne opp med tacofredag- og pizzabufét for barnefamilier og andre som er på ferie hvis folk ønsker det. Det er bare å melde sin interesse.

Dansk blikk på norsk taco

De tre danske venninnene Gitte Grønlund, Gitte Madum og Irene Ahlgreen bor fast på Gran Canaria. Det hender de ender opp med å spise taco på norsk vis på fredager.

Det er alltid mye nordmenn her på Los Vikingos, men på fredager har det ofte vært helt fult.

Gitte Grønlund, Gitte Modum og Irene Ahlgreen. Foto: Rita Hagen Knudsen
Gitte Grønlund, Gitte Modum og Irene Ahlgreen. Foto: Rita Hagen Knudsen

Da Canariavisen fortalte om nordmenns tradisjon og iver etter taco på fredager, ble det diskusjon rundt bordet.Danske Gitte Grønlund synes det er helt forståelig at nordmenn som oppholder seg i utlandet velger å gå for norsk mat om de har lyst.

– Så lenge tilbudet er der forstår jeg at nordmenn velger det. Jeg ser ingenting i veien med det, sier Gitte Grønlund.

– Nei det er jeg ikke enig i, kontrer Irene.

–Det er forståelig at nordmenn som oppholder seg utenlands i lengre perioder velger norsk tradisjon en gang i blant, men jeg synes at de som er på kortere ferie heller bør benytte anledningen til å utforske landet de besøker sin mat, kultur og tradisjon.

Argumentene flyr engasjert frem og tilbake. Latteren sitter løst. Det synes ikke mulig for venninnene å bli helt enig om det er «innafor» for nordmenn å trakte etter taco på norsk vis hver fredag når de er på Gran Canaria, eller om det er helt på jordet.

– Gudskjelov er det opp til hver enkelt å bestemme over seg selv, skyter Gitte Madum inn.

Det danske trekløveret bestemmer seg for å legge vekk temaet om nordmenns passende, eller upassende tacovaner, og inviterer heller både de som er for og de som er mot fredagstaco på Gran Canaria på en skikkelig dansk skål.

Powered by Labrador CMS