Kanariske oster tok VM-gull i Norge
Kanariøyene markerte seg sterkt under VM i ost i Trondheim i helgen.
Totalt vant 38 kanariske oster medaljer, inkludert tre supergull, to gull, 13 sølv og 20 bronse.
Supergull til La Caldera, Luisita og Maxorata
De tre kanariske ostene som vant supergull, er alle fra Gran Canaria, utenom én.
Quesería La Caldera vant med Curado de oveja de Guía, som er en vellagret saueost fra Guía, Quesos Luisita tok supergull med Curado de leche pasteurizada de cabra, en vellagret geitost fra Arucas, og Grupo Ganaderos de Fuerteventura med sin Maxorata curado al pimentón. DOP Queso Majorero er en vellagret geitost fra Fuerteventura.
Gull til El Guanche og Finca de Uga
I tillegg til supergullene, vant også El Guanche fra Tenerife gull for sin semicurado-geitost Quesería Semicurado puro de leche de cabra, og Finca de Uga fra Lanzarote gull for sin geitost Uga untado en pimentón.
Norge stakk av med seieren
Imidlertid det var blåmuggosten fra Gangstad gårdsysteri på Inderøy i Trøndelag som tok storeslem i verdensmesterskapet.
De fikk 102 poeng for osten «Nidelven Blå», skriver NRK.
– Det er helt utrolig. Det er så stort. Vi har laget ost i 25 år. Dette betyr så mye, sier daglig leder Maren Gangstad til NRK.
Norge har vunnet med blåmuggostene sine før. Tingvollost var den første norske produsenten i historien som vant World Cheese Awards. Det var i San Sebastian i 2016, med blåmuggosten Kraftkar.
Kanariøyene er en oase for osteelskere
Kanariøyene har en lang og rik historie med ostproduksjon. Øyene har et unikt klima og et mangfoldig landskap som gir ideelle forhold for oster fra både sau og geit.