Roscón de Reyes – De hellige tre kongers kake. Foto: Juan Emilio Prades Bel, CC BY-SA 4.0

Roscón de Reyes –⁠ De hellige tre kongers kake

Oppskrift på spansk julekake: Roscón de Reyes – De hellige tre kongers kake.

Publisert Sist oppdatert

Kongekaken Roscón de Reyes serveres 6. januar hvert år, på Helligtrekongersdag. Men de dukker gjerne opp i butikken allerede i november, og mange familier velger å bake den selv også.

Det finnes mange varianter av denne klassiske kaken, men den varianten som er mest populær i dag er fylt med fløtekrem eller vaniljekrem, slik at den blir mer saftig. Andre fyller den med syltetøy, så her velger man egentlig selv hva man synes er best.

Vår oppskrift tar utgangspunkt i fløtekrem, men ved å bytte ut dette siste trinnet med noe annet kan kaken ta helt nye og spennende former.

Vil du være litt ekstra tradisjonell kan du putte en kongefigur og bønne i kaka. Tradisjonen minner om vår egen mandel i grøten, og familiene er alltid spente på hvem som får disse. Det er nemlig slik at den som finner kongen får krone på hodet, mens den som finner bønnen må betale for kaka.

Oppskriften

Dette trenger du:

Til deigen:
  • 650 gram hvetemel
  • 2,5 dl lunken melk
  • 25 - 30 gram fersk gjær
  • 120 gram sukker
  • 120 gram smeltet smør
  • 2 egg + en eggeplomme
  • 10 gram salt
  • 2 og en halv teskje appelsinblomstvann
  • Revet skall av 1 stor sitron og 1 appelsin
Dekorasjoner:
  • Kandisert frukt
  • Sukker
  • 1 vispet egg
  • En appelsin
  • Kakefigurer

Slik gjør du:

1. Forbered startdeigen: Bland litt av den varme melken med ca tre spiseskjeer mel i en bolle. Ha i all fersk gjær og rør skikkelig til alt er oppløst. Dekk bollen med et lokk. Legg den på et lunt sted og la deigen gjære i ca 20 minutter.

2. Kombiner de våte ingrediensene i en annen bolle: Pisk eggene lett og tilsett resten av melken, etterfulgt av smeltet smør og appelsinblomstvann. Bland inn sitron og appelsinskall.

3. Ta en stor bolle og bland sammen sukker, salt og resten av melet. Ha i den fermenterte startdeigen. Tilsett blandingen av de våte ingrediensene litt etter litt. Bland til deigen blir jevn.

4. Elt deigen. Fordel først litt mel over overflaten, overfør deigen og begynn å elte. Ha i litt mel etterhvert. Du vet at du er ferdig når den eltede deigen er blank, glatt og elastisk. Form deigen til en stor ball. Ha den over i en smurt bolle, dekk til med en fuktig klut og la den hvile på et lunt sted.

5. Vent i minst to timer eller til deigen har hevet til to ganger opprinnelig størrelse. Ha deigen tilbake på en glatt, melet overflate, og begynn å elte igjen.

Legg deigen over på stekebrett med bakepapir og begynn å forme den runde formen til Roscon de Reyes, pass på at du har et stort hull i midten av deigen.

Når kaken steker og hever i ovnen, vil hullet bli mindre, så det er viktig å starte med et hull som er stort nok. Sett den formede deigen tilbake på et lunt sted, igjen dekket med et håndkle, og la den hvile i omtrent en time.

6. Forvarm ovnen til 180 grader Celsius. Bruk denne tiden til å knekke ett egg for å pensle på toppen av kaken. Dekorer den, for eksempel med kandiserte frukter, melis og hakkede nøtter.

7. Stek den dekorerte kaken i 15 til 20 minutter, avhengig av størrelsen. La den avkjøles før du skjærer kaken i to horisontalt og fyller den med krem.

Powered by Labrador CMS