Adobo de Cerdo er en populær rett på Kanariøyene. Foto: Cardamomo

Sju fantastiske retter fra Kanariøyene du må prøve

Kanariøyene er ikke bare kjent for sine pittoreske landskap og vakre strender, men også for sitt unike kjøkken.

Publisert Sist oppdatert

Denne kulinariske skatten har blitt formet av øygruppens rike historie og geografiske plassering, noe som reflekteres i det mangfoldige utvalget av retter som kan sies å være typisk kanariske.

Fra urbefolkningens sjøbaserte dietter til de eksotiske smakene som fulgte med kolonitiden, har Kanariøyenes kjøkken utviklet seg til å bli en av Atlanterhavets mest fascinerende gastronomiske opplevelser.

Det kanariske kjøkkenets opprinnelse

Urbefolkningen som kom til Kanariøyene rundt 500-tallet f.Kr utnyttet de rike, marine ressursene som skalldyr, skjell, krabber, kråkeboller og en rekke fiskearter. Landbruket deres besto hovedsakelig av bygg og hvete, der gofio – malt og stekt mel – var urbefolkningens hovednæringsmiddel. I dag er gofio fortsatt en av øygruppens spesialiteter. Husdyrhold med geiter, sauer og griser ga matvarer som melk, kjøtt og fett.

Eksotiske matvarer

Under oppdagelsesreisene på 1400-tallet ble Kanariøyene et naturlig bindeledd mellom øst og vest. Karavellene stoppet på øyene på sin ferd til og fra Amerika, og dermed fikk lokalbefolkningen tilgang på råvarer som poteter, mais, tomater, paprika, gresskar, kakao og ananas. Krydder som pepper, spisskummen, safran og koriander ble importert fra Østen, og beriket matkulturen ytterligere.

Kanariske viner

Øygruppens viner har blitt eksportert til europeiske land i århundrer, og karakteren er preget av øygruppens vulkanske jordsmonn. De kanariske vingårdene tilbyr en rekke unike druesorter som Malvasia, Listán Negro, Listán Blanco, Negramoll og Vijariego. Disse stammer fra flere hundre år gamle vinstokker og i motsetning til vingårdene i fastlands-Europa, ble ikke vinrankene på Kanariøyene rammet av vinlusen Phylloxera på 1800-tallet.

Gofio - du er ikke kanarisk før du har prøvd det

Gofio er faktisk ikke en rett, men en type mel med lang historie på Kanariøyene. Det er kanskje en av de mer autentiske kanariske ingrediensene du vil komme over, og derfor er de lokale opptatt av å ta vare på denne tradisjonen. Melet var en viktig del av dietten under den spanske borgerkrigen, og sies å være meget sunt. Melet er produsert fra hvete, ristet korn og mais, som er rikt på mineraler og vitaminer.

Gofio-melet kan brukes til så mangt, men en av våre favoritter er gofio amasado. Melet blandes med olivenolje, honning, mandler og vann, før det blir knadd til en pølseformet deig. Denne kuttes i biter. Får man til balansen av ingredienser riktig er kombinasjonen av søtt og salt alltid en slager.

Melet er også en slager i desert, så hva med å prøve gofio-iskrem? Flere kanariske restauranter har satt en moderne vri på denne tradisjonelle ingrediensen. Du kan også finne pudding og mousse med gofio på menyen, hvis du er heldig. Nam!

Sju retter du må prøve:

Det er fort gjort å gå seg vill i turistmenyer, men vil du smake på kanariske spesialiteter blir det ikke feil å bestille disse tradisjonelle rettene. Her har du en kanarisk rett for hver dag i uka:

1. Escaldón de Gofio

Denne retten er et perfekt eksempel på hvordan lokale ingredienser blir omformet til deilige måltider. Gofiomel blandes med kjøtt- eller fiskebuljong for å lage en kremet og næringsrik rett, som ofte serveres med bacon, rødløk og fersk ost.

2. Papas arrugadas con mojo

En enkel, men uimotståelig rett bestående av små, kanariske poteter kokt i svært saltholdig vann. Det unike er ikke bare potetenes rynkede utseende, men også de deilige mojosausene som de serveres med – én rød og én grønn, som tilfører en eksplosjon av smak.

Vil du lage de selv kan du prøve Canariavisens egen oppskrift:

3. Guiso de cabra

Geitekjøtt er en viktig del av det kanariske kostholdet, og denne gryteretten viser virkelig kjøttets rike smak. Langtidskokt geitekjøtt kombinert med lokale krydder og ingredienser gjør denne retten til en must for enhver matentusiast.

4. Sancocho

Denne enkle, men smakfulle fiskeretten er laget med saltet fisk og serveres tradisjonelt med poteter og mojosaus. Sancocho er en hyllest til øyenes sjømattradisjoner og viser hvordan enkle ingredienser kan omdannes til noe utsøkt.

5. Bienmesabe

Til dessert kan du ikke gå glipp av Bienmesabe, en søt fristelse laget av malte mandler, sukker eller honning, og eggeplommer. Denne retten er en søt avslutning på ethvert måltid og reflekterer øyenes kjærlighet til nøtter og søte smaker.

6. Ropa Vieja

Ropa vieja er en tradisjonsrik rett som virkelig fanger essensen av Kanariøyene. Denne retten, som bokstavelig talt betyr «gamle klær», er kjent for sin rike og fyldige smak, og er kanariernes svar på lapskaus. Ropa vieja er laget av en blanding av kjøtt, so. kokes til de er så møre at de kan rives fra hverandre, og deretter blandes de med kikerter, tomatsaus og kokte poteter. Hver kokk har sin egen vri på denne retten, noe som gjør hver versjon unik. Det er ikke rart at ropa vieja har blitt en av redaksjonens favoritter.

7. Cerdo Adobo

Cerdo adobo er en smakfull og tradisjonsrik rett fra Kanariøyene som virkelig feirer det lokale kjøkkenets kjærlighet til svinekjøtt. Det marineres i en rik blanding av krydder, eddik, hvitløk, oregano, og ulike lokale krydder som reflekterer øyenes kulinariske historie. Etter marineringen blir kjøttet vanligvis stekt eller grillet.

Vi har selvsagt vår egen oppskrift som du kan prøve:

Kanariøyene er som en himmel for enhver matelsker. Øygruppen har mye mer å by på enn bare sand og sol, så hvis en kulinarisk reise er din greie har du mye å se frem til!

Powered by Labrador CMS