Paella har blitt nesten 20% dyrere å lage, men jammen meg er det godt! Foto: Envato Elements

Svindyre godsaker

Den tradisjonelle matretten har blitt nesten 20% dyrere, men er fortsatt like god. Her er vår oppskrift!

Publisert Sist oppdatert

Som Canariavisen skrev om tidligere i dag, har matvareprisene på Kanariøyene økt med hele 18%.

Det river i lommeboka til den gjennomsnittlige innbygger, som i mange tilfeller må droppe kjøtt, fisk og grønnsaker for å ha råd til mat.

I en oversikt fra Bloomberg har man tatt utgangspunkt i hva favorittretten paella koster å lage i Spania – som selvfølgelig er den tradisjonsrike matrettens hjemland.

Nye inflasjonstall i Spania viser at den nå er på seks prosent, og den fortsetter å øke.

Av matvarer er det blant annet olivenolje som står på verstinglista, med en økning på 33,5%, skriver E24, som kan opplyse om at paella er hele 19,1 prosent dyrere å lage enn for et år siden.

Det er ikke bare inflasjon som står for prisøkningen, men også tilgangen på råvarer, dårlige avlinger og økte kostnader i alle ledd.

Her er vår oppskrift på paella med blekksprut, slik den ofte lages på Kanariøyene og sør i Spania:

Du trenger:

  • 1 kg kylling i små biter
  • 1 stk blekksprut) i biter
  • Hakkede tomater
  • ½ kg blåskjell og muslinger
  • 250 g fisk etter smak
  • ½ kg reker
  • Salt og pepper
  • Safran
  • ½ kg kortkornet ris
  • En håndfull per person pluss noen for lykke
  • Røde stekte paprika

Slik gjør du:

  1. Varm oljen i en paella-panne, og stek kyllingen og blekkspruten til de er gyldne.
  2. Tilsett tomater, salt og pepper, og la det småkoke i ca. 15 minutter.
  3. Tilsett vann til det dekker alt kjøttet, og kok opp.
  4. Tilsett safran eller fargestoff, og risen jevnt fordelt over pannen.
  5. La det koke på høy varme i ca. 10 minutter, uten å røre.
  6. Senk varmen til middels lav, og legg til blåskjell, muslinger, fisk og reker.
  7. Dekk pannen med aluminiumsfolie eller et lokk, og la det koke i ca. 10 minutter til, eller til risen er mør og all væsken er absorbert.
  8. Pynt med røde stekte paprika etter ønske.
  9. Server i samme paella-panne etter å ha latt den hvile noen minutter.
Powered by Labrador CMS