Svindyre godsaker
Den tradisjonelle matretten har blitt nesten 20% dyrere, men er fortsatt like god. Her er vår oppskrift!
Som Canariavisen skrev om tidligere i dag, har matvareprisene på Kanariøyene økt med hele 18%.
Det river i lommeboka til den gjennomsnittlige innbygger, som i mange tilfeller må droppe kjøtt, fisk og grønnsaker for å ha råd til mat.
I en oversikt fra Bloomberg har man tatt utgangspunkt i hva favorittretten paella koster å lage i Spania – som selvfølgelig er den tradisjonsrike matrettens hjemland.
Nye inflasjonstall i Spania viser at den nå er på seks prosent, og den fortsetter å øke.
Av matvarer er det blant annet olivenolje som står på verstinglista, med en økning på 33,5%, skriver E24, som kan opplyse om at paella er hele 19,1 prosent dyrere å lage enn for et år siden.
Det er ikke bare inflasjon som står for prisøkningen, men også tilgangen på råvarer, dårlige avlinger og økte kostnader i alle ledd.
Her er vår oppskrift på paella med blekksprut, slik den ofte lages på Kanariøyene og sør i Spania:
Du trenger:
- 1 kg kylling i små biter
- 1 stk blekksprut) i biter
- Hakkede tomater
- ½ kg blåskjell og muslinger
- 250 g fisk etter smak
- ½ kg reker
- Salt og pepper
- Safran
- ½ kg kortkornet ris
- En håndfull per person pluss noen for lykke
- Røde stekte paprika
Slik gjør du:
- Varm oljen i en paella-panne, og stek kyllingen og blekkspruten til de er gyldne.
- Tilsett tomater, salt og pepper, og la det småkoke i ca. 15 minutter.
- Tilsett vann til det dekker alt kjøttet, og kok opp.
- Tilsett safran eller fargestoff, og risen jevnt fordelt over pannen.
- La det koke på høy varme i ca. 10 minutter, uten å røre.
- Senk varmen til middels lav, og legg til blåskjell, muslinger, fisk og reker.
- Dekk pannen med aluminiumsfolie eller et lokk, og la det koke i ca. 10 minutter til, eller til risen er mør og all væsken er absorbert.
- Pynt med røde stekte paprika etter ønske.
- Server i samme paella-panne etter å ha latt den hvile noen minutter.