Illustrasjon: Envato Elements

Matforbruket gikk ned 15% på Kanariøyene


Siden nyttår har dagligvarekjedene merket seg at forbruket har gått ned på Kanariøyene. Før pandemien var det vanlig at forbruket gikk ned de siste dagene hver måned, mens folk ventet på neste lønning. Nå skjer det halvveis i måneden, skriver Canarias 7.

Kilder i dagligvarekjedene forteller til avisen at folk tilsynelatende blakke etter to uker. Mange av arbeidstakerne er permitterte, og får derfor 70% av sin tidligere inntekt i permitteringslønn fra staten og øyregjeringen. Det gjør at mange må strekke hver euro enda lenger.

– Ikke normalt

Vanskelighetene har økt i april. Denne måneden har matforbruket falt dramatisk, med en nedgang på 10-20%.

– Nedgangen i april er ikke normalt, sier Carmen Gonzáles som eier Mercado Central-Alcaravaneras til avisen.

Hun forklarer at nedgangen er synlig i alle varekategorier, som frukt, grønnsaker, fisk og kjøtt.

Ifølge Gonzáles snakker folk om at finanskrisen fra 2008 «har kommet tilbake», og at pensjonerte foreldre nå må hjelpe sine voksne barn.

Går ut over bøndene

Nedgangen går også ut over bøndene. Lavere etterspørsel presser prisene ned. Det bekrefter prisindikatoren Ipod fra Coag Canarias: for hver euro som ble betalt til bøndene i mars fikk dagligvarekjedene inn tre euro.

På visse produkter, slik som squash og kål, er forskjellen mellom prisen bonden får og den forbrukeren betaler 900%. Bøndene får ti cent per kilo for varer som selges i butikken til 1,50 euro.

Når etterspørselen etter visse varer går ned må også bøndene kaste store mengder mat som de ikke får solgt.

En gård på øya måtte i forrige uke kaste 30 000 kilo grønnsaker.

– Med lavere etterspørsel og samme tilbud dyttes prisene ned av distribusjonskjeden. De blir tvunget til å selge for mindre enn kostpris, sier president Angela Delgado i bondeforeningen Asaga til Canarias 7.