Matvareprisene skyter i været på Kanariøyene


Nye tall fra det statistiske institutt i Spania viser at prisen på grunnleggende matvarer har steget kraftig under portforbudet. Det har forbrukerne merket på lommeboka.

Prisen for mat og alkoholfri drikke steg med hele 2,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Alkohol og tobakk steg også med 2 prosent på samme tid.

Dyrere overnatting

Det er ikke bare matvarer som har blitt dyrere under portforbudet. De få hotellene som har fått holde åpent for helsearbeidere og koronafaste turister økte prisene med 13,7 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Dette er langt over det nasjonale gjennomsnittet på 3,2 prosent økning.

Dyrere kjøtt

De matvarene som har økt mest i pris er biff, lammekjøtt, svin og kylling. På disse varene steg prislappen med hele 11,4 prosent i gjennomsnitt. Dette inkluderer også prosessert kjøtt og pålegg. Etterspørselen på denne typen varer har steget markant under portforbudet.

Svinekjøtt økte med 5,6 prosent, og både fersk og frossen fisk har blitt 5,2 prosent dyrere. Biffkjøtt har hatt den minste prisøkningen med 1,7 prosent.

Også poteter, som blir mye brukt i det kanariske kjøkkenet steg kraftig, med 7,2 prosent. For sukker må du punge ut i gjennomsnitt 7 prosent mer, og fersk frukt koster 6,1 prosent mer enn før portforbudet.

Billigere bolig, strøm og vann

På samme tid som matvareprisene skyter til himmels har strøm og vann blitt billigere. Her så markedet en nedgang på 4,6 prosent sammenlignet med i april 2019. Dette har sammenheng med den lavere aktiviteten i markedet på grunn av viruskrisen.

Også boligmarkedet har merket den økonomiske nedgangen, der et 4,6 prosent fall har gjort boligprisene lavere.

Kultur og fornøylse så et prisfall på 1 prosent i samme periode, men dette har i liten grad påvirket forbrukerne som har sittet isolert i sine hjem siden 14. mars.