Kanariøyene

Spania

2354

Bekreftet smittet

160

Døde

1976

Friskmeldt

239 228

Smittet

27 125

Døde

150 376

Friskmeldt

Smittestatus på Kanariøyene

2354

Bekreftet smittet

160

Døde

AnnonseMatvareprisene skyter i været på Kanariøyene

av | 14.05.2020

Saken fortsetter under annonsen.


Nye tall fra det statistiske institutt i Spania viser at prisen på grunnleggende matvarer har steget kraftig under portforbudet. Det har forbrukerne merket på lommeboka.

Prisen for mat og alkoholfri drikke steg med hele 2,9 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Alkohol og tobakk steg også med 2 prosent på samme tid.

Dyrere overnatting

Det er ikke bare matvarer som har blitt dyrere under portforbudet. De få hotellene som har fått holde åpent for helsearbeidere og koronafaste turister økte prisene med 13,7 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Dette er langt over det nasjonale gjennomsnittet på 3,2 prosent økning.

Dyrere kjøtt

De matvarene som har økt mest i pris er biff, lammekjøtt, svin og kylling. På disse varene steg prislappen med hele 11,4 prosent i gjennomsnitt. Dette inkluderer også prosessert kjøtt og pålegg. Etterspørselen på denne typen varer har steget markant under portforbudet.

Saken fortsetter under annonsen.


Svinekjøtt økte med 5,6 prosent, og både fersk og frossen fisk har blitt 5,2 prosent dyrere. Biffkjøtt har hatt den minste prisøkningen med 1,7 prosent.

Også poteter, som blir mye brukt i det kanariske kjøkkenet steg kraftig, med 7,2 prosent. For sukker må du punge ut i gjennomsnitt 7 prosent mer, og fersk frukt koster 6,1 prosent mer enn før portforbudet.

Billigere bolig, strøm og vann

På samme tid som matvareprisene skyter til himmels har strøm og vann blitt billigere. Her så markedet en nedgang på 4,6 prosent sammenlignet med i april 2019. Dette har sammenheng med den lavere aktiviteten i markedet på grunn av viruskrisen.

Også boligmarkedet har merket den økonomiske nedgangen, der et 4,6 prosent fall har gjort boligprisene lavere.

Kultur og fornøylse så et prisfall på 1 prosent i samme periode, men dette har i liten grad påvirket forbrukerne som har sittet isolert i sine hjem siden 14. mars.

Saken fortsetter under annonsen.


AnnonseAnnonse

Andre nyheter:

Vil forlenge unntakstilstanden – garanterer at dette er siste gang

Vil forlenge unntakstilstanden – garanterer at dette er siste gang

Det baskiske nasjonalistpartiet vil stemme for en sjette forlengelse av unntakstilstanden. Forslaget skal opp i kongressen neste onsdag. Venstre-republikanerne i Esquerra Republicana de Catalunya har på sin side gått med på at de skal avstå fra å stemme, noe som gir...

90.000 kanariere får garantilønn av staten

90.000 kanariere får garantilønn av staten

Kostnaden for garantilønnordningen beløper seg til tre milliarder euro i året. Garantilønnordningen medfører en økning på rundt 100 millioner euro i økt støtte sammenlignet med nåværende tiltak. Tiltaket ble vedtatt i kongressen på fredag. Det er de fattigste som skal...

Portforbudet oppheves for alle i fase 3

Portforbudet oppheves for alle i fase 3

I fase 3 av nedtrappingen oppheves portforbudet for alle, uteservering kan øke kapasiteten til 75%, og fellesområder åpnes opp. Dette er noen av hovedpunktene i bulletinen for fase 3 som La Gomera, El Hierro og La Graciosa går inn i på mandag. Det er forventet at...

36 passasjerer i isolasjon på Lanzarote etter flyreise

36 passasjerer i isolasjon på Lanzarote etter flyreise

36 passasjerer som var ombord på Iberia Express-flyet med en coronasmittet mann er isolert på hotell. Øyrådet tar regningen for karantenen, og de 36 er isolert ved Blu Sea Lanzarote Palm-hotellet i Puerto del Carmen. Etter at en reisende fra Madrid til Lanzarote...