Med varmen kommer det mer kakerlakker


Varmen, som er forventet å komme opp i 34 grader på Gran Canaria torsdag, kombinert med høy luftfuktighet, gjør at kakerlakkene nå formerer seg i høyt tempo.

Oppsamlingen av søppel og store mengder mennesker som samles til festivaler og folkefester om sommeren, kombinert med de høye temperaturene, gjør at kakerlagger, mygg, og andre skadedyr nå sprer seg raskt.

Disse kan føre til allergi, og de sprer også sykdommer, advarer eksperter fra den nasjonale foreningen for miljøhelsebedrifter.

– Det naturlige miljøet kombinert med flere mennesker, den konstante tilførselen av mat og drikke (i form av søppel red.anm.), og høye temperaturer, kan føre til optimale forhold for skadedyr, spesielt sengedyr, mygg, og kakerlakker. Disse slår seg ned, spiser, reproduserer, og de får være i fred. Derfor er det anbefalt å ta forholdsregler for å forhindre spredningen av slike ukomfortable gjester, sier de i en pressemelding.

Ingen farlig mygg på Kanariøyene

På Kanariøyene er det ikke registrert mygg som sprer sykdom, bortsett fra ett tilfelle på Fuerteventura i desember 2017, da gulfebermygg ble registrert i Las Granadas på øya.

I andre deler av verden er det imidlertid stor fare for sykdomsspredende mygg, og eksperter advarer spesielt om området Levanten - et område i Sørvest-Asia.

I disse områdene spredde tigermygg sykdommer som Dengue-feber, og førte til en krise i 2016.

Det har blitt sett flere tilfeller av dengue-feber i Spania også.

– Det er ekstremt viktig at man tar forholdsregler for å forsterke kontrollen, spesielt i områder med gode forhold for disse, slik at man kan redusere og begrense spredningen, sier direktør for ANECPLA, Milagros Fernández de Lezetea.

Kakerlakker

Også kakerlakker sprer seg i varmen. Nå på sommeren øker produksjonen av søppel i nærheten av campingsteder i gatene, det blir varmere og fuktig i luften, og dette fører til økt bestand blant kakerlakkene, som trives godt i varme og fuktige områder.

Kakerlakker kan føre til allergi, og bringe med seg sykdommer. Derfor er det spesielt viktig å holde områder der du tilbereder mat rent, og å sørge for at søppel og matrester ikke får bli liggende åpent.

Kakerlakker kommer gjerne frem når det er varmt i været, og siden de bor i kloakken og i rør kommer de gjerne opp fra sluk i vasken og dusjen.

Et lurt triks kan derfor være å sette en propp i sluket når du ikke bruker det, spesielt om natten.

Skulle du reagere på at stadig flere av disse ubudne gjestene kommer på besøk, kan det være lurt å benytte en skadedyrutrydder som kan stanse spredningen.

Dessverre er kakerlakker en del av hverdagen på Kanariøyene, men hvis man følger disse rådene kan man i det minste begrense antallet.

.