Foto: KLM

Mellomlande i Amsterdam? Da må du ha negativ coronaprøve


For mange nordmenn som søker seg til sol og varme i disse dager er tyske Lufthansa og nederlandske KLM ofte det eneste valget de har når flybillettene skal kjøpes.

Ettersom de to selskapene fortsatt flyr til en rekke destinasjoner i Europa, samtidig som rutetilbudet på Gardermoen er snevert, må mange innom knutepunkter som Schiphol i Amsterdam på vei til Kanariøyene og Spania.

Til nå har nordmenn som reiser fra «grønne fylker» i Norge (se listen nederst i saken) unngått kravet om negativ coronaprøve ved ankomst i Spania. Men nå innfører også Nederland krav om negativ coronatest, og ifølge landets myndigheter gjelder dette også reisende i transitt.

Det bekrefter departementet for infrastruktur og vannforsyning i Nederland på Twitter. 

Gjelder også om du skal mellomlande

Det betyr at du må ha en negativ PCR-prøve hvis du skal mellomlande i Amsterdam. Det gjelder også de som bare skal gjennom transitthallen på flyplassen, og i motsetning til Spania har ikke Nederland gitt noen unntak for områder med lavt smittenivå i Norge.

Det er flyselskapene som skal håndheve kravet, og du blir derfor nektet ombordstigning hvis du ikke har en godkjent prøve, ifølge nederlandske myndigheter. Barn under 13 år trenger ikke å ha teste seg for å reise til Nederland, men skal du til Spania fra et rødt område gjelder kravet alle barn over seks år.

Gjelder fly, tog, buss og båt

Kravet gjelder både for de som kommer til Nederland med fly, buss, tog og båt – men ikke de som kjører privatbil.

Testen må oppfylle omtrent de samme kravene som i Spania.

Kun PCR-prøver er godkjent, og resultatet må være på enten engelsk, tysk, spansk eller nederlandsk. Den må inneholde passasjerens fulle navn, dato og tid prøven ble tatt, og dette må være tidligst 72 timer før ankomst. Også detaljene til testsenteret må stå på resultatet.

De nye tiltakene gjelder fra 29. desember. 

Gjelder ikke Tyskland

For reisende som skal mellomlande i  Tyskland er det foreløpig ikke noe slikt krav, ifølge flysmart24.
Reiser du derimot fra et av de røde områdene i Norge må du uansett ha negativ coronaprøve når du lander i Spania. Dette gjelder også Kanariøyene, og prøven kan ikke være eldre enn 72 timer ved ankomst.

 
Reiser du fra disse områdene må du ta PCR-test
 
I tillegg krever spanske myndigheter at alle fyller ut et helseskjema i appen Spain Travel Health.

Skjemaet skal fylles ut når det er mindre enn 48 timer til ankomst, og inneholder informasjon om hvor du reiser fra, til og din helse. Når skjemaet er sendt inn får du en QR-kode som vises ved ankomst i Spania.

Annonse:
Reiser du fra et av disse områdene til Spania må du ha negativ coronaprøve ved ankomst.