Siste

Mening: Her krysser folk veien med livet som innsats


Klokken er 18:15 i Arguineguín, sør på Gran Canaria, i 2018. I den lille fiskelandsbyen, populært kalt «norskebyen», er en 68 år gammel norsk mann i ferd med å krysse veien. Han tar sjansen, selv om det ikke er fotgjengerovergang. Lite vet han om at dette er siste gang han kommer til å krysse en vei.

Bilen, en Renault Clio, kommer i høy hastighet. Bak rattet sitter en turist. Noen minutter senere står en sykepleier og lege fra det private legesenteret på stedet. Ambulanser og politi kommer også til. Livet til den norske 68-åringen står ikke til å redde.

De vet at det er farlig

Stedet er godt kjent for mange nordmenn. Folk vet godt at bilene ofte holder høy fart her. De vet at det er farlig å krysse veien utenfor fotgjengerfeltet. Likevel velger mange å krysse veien her og andre steder der det mangler fotgjengerfelt, hver eneste dag.

Nordmenn setter hver dag livet på spill i Arguineguín. Mange tenker kanskje ikke over faren. Nå som blomstene, lysene, og minnene fra dødsfallet i 2018 ikke ligger i krysset lenger, ser det ut til at mange har glemt hva resultatet kan bli.

Litt lenger ned i veien, ved hotellet Dorado Beach, er nok et slikt sted. Bare et par hundre meter fra stedet hvor 68-åringen ble påkjørt og drept, går trappen opp mot nabolaget Loma Dos. For å komme seg til trappen hvis man er på feil side av veien, går man enten helt ned til Cardenas-kontoret i La Lajilla, før du krysser hele 3 forskjellige fotgjengerfelt på en tungt trafikkert vei.
Nå er du på rett side, men må fortsatt gå helt opp til rundkjøringen ved Ancora (der enda flere setter livet på spill), krysse ett fotgjengerfelt, og så et til. Derfra kan du gå tilbake til trappen. Til sammen tar turen for å krysse veien rundt 5 minutter. Er du dårlig til bens kan du raskt beregne 10 minutters gange - for å krysse én vei.

Setter livet på spill

Da er det kanskje ikke så rart at flere mennesker velger å krysse veien der det ikke er fotgjengerfelt. Man sparer jo flere minutter ved å krysse veien ved Dorado Beach. Problemet er at man samtidig setter livet på spill. Det gjør ikke saken bedre at det nye hotellet Arguineguin Park fører til flokker med fotgjengere som krysser veien ved Sunwing. 

Folk flest vet godt at det er farlig, men de gjør det likevel. Og selv om det er lett å legge skylda på fotgjengere som ikke bruker hodet, bør også noe av ansvaret for denne elendige veiplanleggingen falle på kommunen. Hvor mye koster det egentlig å tilrettelegge et par gangfelt?
Med byråkratiet som råder her på Kanariøyene, kan det jo tenkes at hindringene er mange. Men når det er snakk om å redde liv fra å gå tapt mener vi det bør være en smal sak å sikre fotgjengerne litt bedre.

Nordmenn må ta seg sammen

Samtidig må nordmenn rett og slett ta seg sammen. Det kjøres hardere her på Gran Canaria enn det mange er vant med fra Norge. Og du vet aldri når det er du som står ansikt til ansikt med grillen på en bil i høy hastighet.
Dette gjelder selvsagt ikke bare oss nordmenn, men når jeg ser grupper på 4-5 norske pensjonister som er dårlige til bens midt ute i veibanen går det kaldt nedover ryggen på meg. Jeg husker nemlig lysene, blomstene, og den norske mannen under det hvite lakenet. 

Av: Leo Lunde, ansvarlig redaktør i Canariavisen.