– Barn i dag skal visst beskyttes mot alt ubehag
I alle fall hvis vi skal følge ekspertenes råd.
Reiselivsjournalist Odd Roar Lange hevder at vi må skåne de minste barna fra feriens påståtte grusomheter.
I sitt blogginnlegg argumenterer han for at dotter i ørene, ørebetennelse, noen minutter med setebelte, og en tidlig start på dagen er nok til å frarøve barna ferieopplevelser i «syden».
Et «smertehelvete» kaller han det.
Hvis litt ubehag og kjedsomhet er nok til å avstå fra ferieturer, undrer jeg meg over hvilke andre opplevelser reiselivsekspert Lange mener vi ikke bør utsette barna for.
Skal vi forby barn å leke ute? De kan falle og slå seg. I verste fall brekker de beinet på glattisen og må tilbringe uker med gips. Ørebetennelse kan de også få i Norge.
Det er ingen tvil om at det å reise med små barn kan innebære utfordringer.
Lange flyturer og endrede rutiner kan være krevende for både barn og foreldre.
Likevel, å påstå at vi påfører barna unødvendig smerte og lidelse ved å ta dem med til syden, er etter min mening svært ensidig.
Lange trekker frem skrekkeksempler som at det å spenne fast barna på flyet er irriterende og uforståelig for de minste. Skal vi da også droppe barnestol og bilbelte når vi ikke er på ferie?
Barn i dag skal visst beskyttes mot alt ubehag. Som barn fløy jeg selv til Syden og opplevde øresmerter på flyet. Var det ubehagelig? Ja.
Men ville jeg vært foruten de mange bildene tatt med engangskamera, hvor jeg poserer strålende fornøyd med mormor eller mamma i syden? Nei.
Noen av mine første, sterkeste og beste barndomsminner er nettopp fra ferier, enten det var da mamma og jeg besteg Skogshorn på Golsfjellet i en alder av fem, eller den gangen jeg forelsket meg i sangerinnen på hotellet som treåring på Tenerife. Disse minnene bærer jeg med meg for livet, dotter i ørene eller ikke.
For mange foreldre er sydenferie også en verdifull pause fra en hektisk hverdag.
Det gir dem en sjanse til å tilbringe kvalitetstid med barna utenfor de daglige rutinene. Det gjelder ganske enkelt om å senke skuldrene litt.
Barn er naturlig nysgjerrige og åpne for nye opplevelser.
Når Lange skriver om de stakkars barna som må ha på seg belte, eller
tvangstrøye, som han kaller det – og ikke får leke under avgang og landing – tror han virkelig at barn ikke tåler å kjede seg eller kjenne litt reise-irritasjon?
Hva skal det bli av dagens unger hvis vi skal skjerme dem fra alt og ingenting?
Som reiselivsekspert burde Lange vite at det kun krever litt fantasi for å underholde barn på tur. Trikset er variasjon og forberedelse.
Lange nevner heller ikke de positive sidene ved en ferie – som når ungene er i ekstase i barnebassenget, møter kjente og kjære figurer i hotellets barneklubb, eller bygger sandslott på stranden.
Måvi på sydenferie for å lage gode ferieminner? Selvfølgelig ikke. Mange har ikke råd til det, og de trenger slett ikke ha dårlig samvittighet for å ikke dra til Syden hvert år.
Men å frata voksne og barn ferien til Gran Canaria fordi barn får litt dotter i ørene og må ha på seg belte på flyet, faller på sin egen urimelighet.
Og ja, barn kan bli syke på ferie, og det kan vi voksne også. Vi dropper ikke ferien av den grunn.
Å pakke ungene inn i bobleplast og bomull for å skjerme dem mot alt mulig, er verre enn Lange sin «tvangstrøye».
Så la oss pakke kofferten, ta med barna, og vise dem verden – litt ubehag eller ei, opplevelsene vil være verdt det for de aller fleste.
Og skulle det motsatte være tilfellet, tror jeg foreldre flest kjenner sine unger best – til tross for ekspertene som litt for ofte mener noe annet.