SVINDYRT: VG skriver skrekkinngytende om hvor dyrt det har blitt i "syden". De burde heller advart mot å bli i Norge. Foto: ibenkonig/Envato Elements

Så mye koster en dag i Norge

På fredag publiserte VG en lengre artikkel om hva en dag vil koste en familie på fire, om du skulle våge deg ut i eurosonen. De burde heller advare mot å bli i hjemlandet.

Publisert Sist oppdatert

Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for Canariavisens mening. Canariavisens ansvarlige redaktør svarer for lederartikkelen. 

På fredag publiserte VG en lengre artikkel om hva en dag vil koste en familie på fire, om du skulle våge deg ut i eurosonen.

– Både valuta og inflasjon jobber mot deg på sommerferie i eurosonen, konkluderer VG.

Å kose seg i syden er som kjent ikke like billig som det en gang var. Det har journalistene i VG fått merke, i det de advarer om at

idyllen slår sprekker

.

Etter en grundig gjennomgang av de siste ukers katastrofer i syden, inkludert varme dager, nordmenn med svak krone og renteøkninger, bemerker de hoderystende at nordmenn slettes ikke ser ut til å droppe ferien.

– Det koster å være kar

Så er det tid for prislapper. Ja, for hva koster en frokost for fire personer i syden deg, egentlig? 602 kroner, skal vi tro VG. Lunsj koster 502 kroner, mens middagen kommer på 480 kroner.

Konkrete eksempler på hva de ulike varene koster finner du i VGs artikkel, der de konkluderer med at dette blir 11

088 kroner i uka, eller 22

176 kroner for 14 dager.

Det koster å være kar i utlandet, altså.

Men koster det mer enn Norgesferie?

Men hva med de som bor i utlandet, og drister seg til en Norgesferie i år? Hva kan de regne med å betale?

Artikkelen kan jo gi inntrykk av at 22

176 kroner er

mye

for mat og drikke i to uker for en familie på fire, som utelukkende spiser på restaurant.

Skal du en tur til Oslo og vil leve på restaurantmat, kan du ifølge Numbeo regne med å betale rundt 2

000 kroner for en bedre middag til VGs eksempelfamilie, eller rundt 800 kroner for en billig en.

Frokost og lunsj må du fort ut med 800 for også (per måltid), hvis du går for en billig restaurant.

Med det havner prislappen per dag på 3

600 kroner, hvis du spiser middag på en bedre restaurant, 2

400 kroner om du går for en billigere middag.

Selvfølgelig finnes det billigere alternativer, men VG har ikke utstyrt sin eksempelfamilie med noen form for økonomisk kreativitet.

Å lage frokost på hotellrommet, eller spise en enklere toast til lunsj er jo gode sparemuligheter.

Om vi skal være snille med de norske prisene, og sier at det går 2

400 kroner per dag, blir sluttsummen 16

800 kroner for en uke, eller 33

600 kroner for to uker.

Med skrekkeksempelet til VG har vi altså

spart 11424 kroner ved å ta turen til VGs Sicilia

, fremfor å ha tilsvarende livsstil i Norge under en to ukers ferie.

Vi vet, vi vet

Helt hva VG prøver å illustrere med sine eksempler, vites ikke. At sydenferien koster mer nå enn før?

Alt

koster mer enn før. Dette

vet

vi.

Om valget står mellom å bruke 33

600 kroner på mat i regntunge og grå Oslo, eller nyte en solfylt ferie på Sicilia der maten er bedre og koster 11

424 kroner mindre, er det ikke rart at nordmenn ikke dropper sydenferien. Bare de mest velstående har råd til å bli hjemme i Norge hvis de ønsker å kose seg, og selv de rømmer landet.

Dermed synes det som om VGs «skrekkscenario» heller belyser det faktum at Norge er et av verdens dyreste land å feriere i, mer enn det avslører noe skremmende om kostnadene ved en ferie i syden.

Powered by Labrador CMS