Siste

Meteoritten kunne ha vært farlig

Hadde den slått ned på land kunne sjokkbølgen ført til omfattende skader, sier astrofysiker.


Etter at hele Gran Canaria ventet i spenning på svar, om hvorfor et kraftig drønn ble hørt over store deler av øya i går(+), kom til slutt svaret: en meteoritt hadde rast gjennom atmosfæren over øygruppen og slått ned i havet. 

Denne torsdagen sa astronom Miquel Serra fra det astrofysiske institutt på Kanariøyene, at den kunne ha vært farlig hvis den hadde truffet land. 

– Sjokkbølgen kunne ha ført til omfattende skader i bebodde områder. Ikke selve treffet, men sjokkbølgen fra den, sa Serra til Television Canarias i går. 

Han pekte på hva som skjedde i Russland i 2013, da en meteoritt slo ned i Ural-regionen i landet. Russiske forskere estimerte at den hadde en masse på 10 000 tonn og traff atmosfæren i en hastighet på minst 54 000 km/t. 

Den eksploderte rundt 30 - 50 kilombeter over bakken, noe som slapp ut energi som tilsvarer rundt 30 ganger styrken til atombomben som ble sluppet over Hiroshima i 1945, ifølge Wikipedia

 

Denne var mindre

Forskeren fra det astrofysiske institutt anslår at størrelsen på meteoritten som kom over Kanariøyene var langt mindre, og mellom 15 cm og 1 meter i diameter. Med andre ord ville skadepotensialet, hvis den hadde truffet land, vært langt mindre enn nedslaget i Russland i 2013. 

Serra påpeker at dette ikke var et lite fragment: 

– Vi snakker ikke om små fragmenter som de vi ser når vi ser stjerneskudd, sa han. 

Til tross for faren slike meteoritter kan utgjøre, har ikke forskerne utstyr som kan varsle om så små objekter i forkant, ifølge Serra. 

Ber om bilder

Forskerne ved både det vulkanologiske instituttet Involcan, det spanske meteorittforskernettverket SPMN og astrofysisk institutt registrerte meteoritten og det påfølgende drønnet, som var kraftig nok til å slå ut på seismografene på Gran Canaria. Drønnet ble først registrert klokken 15:35, lokal tid. 

Forskerne har gått ut fra de tre instituttene for å etterlyse bilder av meteoritten, slik at hendelsen kan analyseres. 

Meteor over Lanzarote

Torsdag morgen ble nok en meteor registrert over Kanariøyene. Objektene bytter navn til meteoritt hvis de treffer jordens overflate. 

Denne ble registrert på kameraet til Ramón López i Playa Blanca på Lanzarote, der man kan se to lyse fragmenter fly over himmelen, den ene etter den andre. Dette skal ha skjedd like før klokken 02 i natt, lokal tid. 

Forskningsnettverket SPMN har bedt innbyggere som har video, lydopptak eller bilder, om å sende de inn for analyse. 

Til tross for lite dokumentasjon kort tid etter hendelsen, kom Involcan tidlig ut med en uttalelse i går. De var tydelige på at dette trolig var et objekt i atmosfæren, enten et militærfly som fløy over lydens hastighet, eller en meteor. 

Ifølge nødsentralen på Kanariøyene så flere personer på øygruppen meteoren i atmosfæren, som beskrives som et rødt og grønt-glødende objekt. 

Den krysset La Palma og Tenerife, før den raste over Gran Canaria, der den ga fra seg det kraftige drønnet som skremte befolkning og turister onsdag ettermiddag. 

Det var overskyet på store deler av Gran Canaria da dette skjedde. Dermed ble det ikke gjort noen visuelle observasjoner av meteoritten. 

 

 

Debatt
Canariavisen oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.