Siste
NYE KONFLIKTER: Syv migranter ble pågrepet etter nok en konflikt om maten i Las Raices-leiren.

Migrant: –⁠ Alle hadde reagert om de fikk dette til middag


På lørdag ble sju migranter pågrepet i Las Raices-leiren på Tenerife, etter at nok en protest gikk over i voldelig opprør i leiren.

I en video som viser deler av konflikten kan man se vektere som forsøker å stanse situasjonen.

Aktivister på Twitter har i etterkant reagert på at vektere angivelig slår migranter med batong.

– Mange flyktninger ble slått med batonger av vakter i konsentrasjonsleiren Las Raices i Santa Cruz de Tenerife, under en protest mot for lite og dårlig mat og leveforhold, skriver en bruker på Twitter som har delt videoen, som opprinnelig ble lagt ut av anarkistforeningen på Gran Canaria.

Gruppen skriver på sin Twitterprofil at de har fått videoen fra personer inne i leiren, og at de mener den viser at migrantene utsettes for rasistisk motivert vold.

Luktet vondt

Migrantene skal ha reagert på at maten de fikk servert luktet vondt, og dette skal angivelig være bakgrunnen for opptøyene i leiren på lørdag.

Som følge av protestene ble politiet tilkalt til leiren, der sju migranter ble pågrepet.

I tillegg til for lite og dårlig mat oppstår det ofte konflikter fordi personer fra Vest-Sahara og Marokko er plassert sammen.

– Jeg føler meg utrygg

Områdene i Vest-Sahara er for tiden okkupert av Marokko, og gjør at selv små konflikter raskt eskalerer inne i leiren, ifølge en av migrantene på innsiden som Canariavisen har snakket med.

Han ønsker ikke å stå frem med navn, men forteller på Whatsapp om situasjonen.

– Det er under overflaten hele tiden. Det skal ingenting til og så smeller det men likevel setter de oss i samme leir. Jeg prøver å holde meg unna og jeg føler meg utrygg, forteller han.

– Alle hadde reagert

Han bekrefter at tidene da maten deles ut er spente øyeblikk.
– Ja nesten hver gang skjer det noe, og ofte blir de som ikke er litt tøffe dyttet bak i køen. Maten ville jeg ikke gitt til mennesker, det er ikke nok. Alle hadde reagert om de fikk dette til middag, sier han.

En journalist og aktivist har fått bilder av maten.

– Dette er «maten» som de gir til innvandrerne som er innelåst i Las Raices-leiren på Tenerife. Protester med krav om å bli behandlet som mennesker har ført til en hard undertrykkelse som har resultert i syv arrestasjoner, skriver Youssef Ouled på Twitter.

Utenfor leiren har mange migranter samlet seg fordi forholdene inne i leiren er så dårlige. I fjellene på Tenerife er det kaldt på denne årstiden. Det er høy luftfuktighet, og det regner ofte.

Inne i leiren mangler migrantene også tilgang på varmt vann og tilstrekkelig oppvarming.

Desperat situasjon

En av de frivillige som daglig reiser til leiren er Roberto Mesa. Han forteller at situasjonen blir stadig mer desperat i Las Raices.

– Situasjonen er ganske desperat. Vi er veldig bekymret fordi det blir verre og verre. Det er mange i leiren som ikke vil bli her. De klager på matmangel og kulde, sier Mesa til Canarias 7.

Han forteller også at leiren har to sykepleiere fordelt på 1500 personer. Migrantene får hverken nødvendige medisiner eller behandling, ifølge Mesa.