Migranter utsatt for vold: – Det første slaget kom bakfra

Annonse
Denne saken er over 1 år gammel. Informasjonen i saken kan være feil eller utdatert.

Oussman ble overfalt bakfra og slått i hodet mens han ventet på vennene sine i nærheten av mottaket han bor på, forteller han. Hassan er redd for å gå ut etter å ha blitt skutt etter med luftvåpen og truet. Han skjønte ikke hva de som truet han sa, men da de tok frem en machete skjønte han raskt hva de mente.

– Da forstod jeg at han truet med å drepe meg, forteller Hassan.

Det er noen av historiene som migranter forteller om i Canarias Ahora. De har alle blitt utsatt for rasistiske angrep og trusler etter at de kom til øygruppen. Det er spesielt migrantene som bor på den nedlagte León-skolen i Las Palmas som har fått merke det. I området rundt mottaket samlet sinte kanariere seg for å demonstrere forrige helg.

– Slaget kom bakfra

På skoleplassen ved mottaket kommer det stadig steiner, kastet av kanariere som vil ha migrantene ut av nabolaget. Ifølge en representant for Cruz Blanca-stiftelsen som drifter mottaket har trusler og vold mot migratene blitt stadig mer vanlig.

– Det første slaget kom bakfra, forteller Oussman til avisen.

Annonse

Oussman er en av de som har blitt utsatt for rasistiske angrep den siste tiden. Han forteller at en lokal innbygger på en scooter ropte til han, og senere kom tilbake med flere venner.

– Senere kom han med flere kanariske gutter og de begynte å slå oss. De slo meg til og med i hodet, sier 25-åringen.

– Fikk ikke sove på tre netter

Han forteller at han og vennen løp fra stedet, men da han falt angrep de han igjen:

– Fire eller fem menn begynte å sparke flere ganger. Jeg fikk ikke sove på tre netter. jeg hadde vondt i munnen. Jeg kunne ikke spise, forteller han.

Politirapporten bekrefter skadene. 25-åringen fra Marokko er bare en av mange.

Flere tilfeller av hatkriminalitet, rasisme og ikke minst hatmeldinger i sosiale medier blir nå etterforsket. Noen har forsøkt å organisere seg for å «jakte på marokkanere».

– Vi har sett økningen i rasisme og fremmedfrykt i nabolaget, som har resultert i nærværet av organiserte grupper som truer og angriper migranter fra Marokko, sier en talsperson for Cruz Blanca til Canarias Ahora.

[brid video=»710475″ player=»25082″ title=»Demonstrasjoner%20mot%20innvandring%20i%20La%20Isleta%20p%C3%A5%20Gran%20Canaria» duration=»49″ description=»» uploaddate=»2021-01-30 20:51:59″ thumbnailurl=»https://cdn.brid.tv/live/partners/18713/thumb/710475_t_1612039925.png» contentUrl=»https://cdn.brid.tv/live/partners/18713/sd/710475.mp4″]

Protester som dette har oppstått like ved mottakene.

– Redd for å gå ut

– Det er angrep praktisk talt daglig, det er det som skremmer meg mest. Her om dagen startet en kvinne å rope fra balkongen med megafon. Noe skjer hver dag, sier en ansatt på senteret.

De få migrantene som våger seg ut av mottaket risikerer steinkasting og vold.

Oussman har ikke turt å forlate mottaket på snart to uker. Han frykter nye angrep.

– Nå kan jeg ikke gå ut, jeg kan ikke gjøre noe. Nå er jeg redd for å gå ut, forteller Oussman.

Mentale helseproblemer problemer

Organisasjonen som drifter senteret frykter nå at migrantene skal oppleve mentale problemer fordi de blir innesperret.

– Majoriteten av mennene har ikke forlatt senteret siden 22. januar, på grunn av anbefalinger fra det nasjonale politiet og ansatte i stiftelsen. Disse folkene opplever en kompleks situasjon, i møte med en usikker fremtid og frykt for å bli hjemsendt. Nå er det frykten for å sette en fot ut i gatene og bli angrepet. Situasjonen påvirker den mentale helsen deres i stor grad, etter at de allerede er påvirket av posttraumatisk stressyndrom etter båtreisen, sier en talsperson for Cruz Blanca.

Hassan slipper løs en nervøs latter når han blir spurt om han har vært utenfor mottaket siden dagen han måtte stikke av fra kanariere med luftvåpen og machete.

26. januar stoppet en bil ved siden av Hassan og tre av vennene hans når de gikk ned bakken ved den nedlagte skolen. I den satt fire menn.

Skutt av luftpistol

– Vi hadde dratt for å gå på Carrefour (matbutikk red.anm.) og en bil dukket opp med fire folk i svarte klær og hetter. Noen skøt små metallkuler. De truet oss med en veldig stor kniv, forteller han til Canarias Ahora.

En av mennene skal ha tatt frem en machete som han holdt opp mot sin egen hals som en trussel.

– De ropte ting på spansk som jeg ikke forstod, men fra gesten forstod jeg at han ville fortelle oss at de skulle drepe oss, sier Hassan.

En av vennene hans ble truffet av en kule, noe politirapporten og et bilde bekrefter.

En migrant ble skutt med luftpistol og truet med machete. Foto: Privat

– Jeg sitter bare her

– Jeg er redd for å gå ut, eller dra til sentrum i Las Palmas slik jeg pleide. Nå er jeg ikke så rolig som før. Jeg tilbringer dagene mine her, sover, og lite annet, forteller Hassan.

Han hadde aldri planer om å bli på Kanariøyene, men innenriksdepartementet nekter de å dra. Også de med slektninger i Madrid blir holdt tilbake.

– Jeg kan ikke engang forlate leiren her. Jeg kom for å jobbe, for å hjelpe familien min, og jeg sitter bare her.

Han forteller til avisen at han jobbet i byggebransjen i hjemlandet, men ble utsatt for en arbeidsulykke og mistet jobben for et år siden. Under pandemien ble tanken om å reise til Spania forsterket.

Situasjonen bekymrer

Inkluderingsdepartementet forklarer til Canarias Ahora at slike situasjoner bekymrer de, og at mottakene ikke skal fungere som fengsler. Migrantene skal kunne komme og gå.

– Vi kan ikke tillate at migranter på steder som Colegio León er redde for å gå ut, sier en talskvinne for departementet til avisen.

Oussman og Hassan forstår ikke hvorfor de blir utsatt for slike angrep.

– De tror alle guttene i Marokko er slemme, men nei. Det er noen bråkmakere, men ikke alle. Kanariere som ikke har et hjerte har gjort dette mot oss, men de er i fåtall. Mange andre behandler oss bra, sier en av guttene.

Add New Playlist