Siste
Båtmigranter på vei til Kanariøyene. Arkivfoto: Efe

Migrantkrisen


KANARIØYENE

Skred av migranter som ankommer Kanariøyene

I de to første ukene av 2024 var antallet migranter som ankom Spania firedoblet i forhold til samme periode i fjor. Økningen var på hele 286%.

Det ankom 3678 irregulære migranter til Spania de to første ukene av dette året. Av disse ankom hele 3480 Kanariøyene sjøveien fra Afrika, og de var fordelt over 53 migrantbåter.

«Bare» 2077 i 2021

Til sammenligning ankom det 2077 båtmigranter til Kanariøyene i løpet av hele januar måned i 2021.

Episenter for migrantkrisen

Kanariøyene har lenge vært episenter for migrantkrisen. Det ser ut til at øygruppen får beholde denne tittelen ettersom det ankommer relativt færre migranter både på fastlandet og enklavene BaleareneMelilla og Ceuta enn det har gjort tidligere.

Dette framkommer i en nylig publisert rapport fra innenriksdepartementet i Spania.

Dramatisk økning

Hvis situasjonen ikke endres drastisk, kan tallene fortsette å skyte i været - og til og med overgå fjorårets tall. 

I 2023 ankom det høyeste antallet migranter siden registreringene startet.

På Kanariøyene ble det registrert 39.910 ankomne migranter i 2023, noe som overgikk migrantkrisen i 2006.

Den gang ankom 31.678 migranter øygruppen.

Omfattende styring av immigrasjon

Rapporten fra innenriksdepartementet i Spania kommer midt i kontroversen som har oppstått i forbindelse med samarbeidet mellom de to politiske partiene PSOE og «Sammen for Catalonia» (Junts) om overføring av makt til Catalonia for omfattende styring av immigrasjon. (Artikkel på engelsk)

Presidenten krever jevn fordeling

Presidenten på Kanariøyene, Fernando Clavijo, kraver at de sentrale myndighetene fordeler migrantene jevnt utover de ulike regionene.

Presidenten mener at det er mer enn rimelig at de sentrale myndighetene kommer til enighet med alle de autonome regionene om å fastsette kriterier for mottak av migranter basert på deres bruttonasjonalprodukt, størrelsen på territoriet eller befolkningen.

Når det gjelder avtalen med partiet Junts, mener Clavijo at det må være objektive kriterier som avgjør, og at Catalonia alene ikke burde avgjøre dette.

«Ras» av migrantbåter

Frem til mai i fjor hadde det kun ankommet en migrantbåt til El Hierro, men i september snudde situasjonen. Siden da har ankomstene vært mange og nærmest kontinuerlige

De fleste som ankommer El Hierro kommer fra land sør for Sahara, slik som Senegal, Gambia og Mauritania. En slik reise tar vanligvis opptil sju dager, og gjennomføres i åpne småbåter.

Hovedandelen av de som ankommer Kanariøyene kommer fra Marokko.

Flere migranter enn innbyggere

Øya El Hierro har nå flere migranter enn innbyggere, noe Canariavisen skrev om på slutten av fjoråret.

Feltsykehus

For å avlaste det lokale sykehuset i ankomstbyen La Restinga på El Hierro, satte myndighetene opp feltsykehus i november. De håper med dette å kunne sikre migrantene bedre oppfølging og helsehjelp etter ankomsten.

Feltsykehuset tilknyttet Nuestra Señora de los Reyes sykehus har en kapasitet på tolv senger og vil bli brukt til medisinsk vurdering, og forundersøkelse av migrantene som trenger sykehusinnleggelse.