Siste
Anselmo Pestana møtte militærtopper på Kanariøyene før øvelse neste uke. Foto: Delegación del Gobierno en Canarias

Migrantkrisen i Ceuta: –⁠ Håper det ikke påvirker Kanariøyene


Regjeringsdelegat Anselmo Pestana møtte i dag generalen i luftkommandoen på Kanariøyene. De to presenterte en øvelse som skal avholdes på Lanzarote 26. mai.

Pestana ønsket samtidig å formidle at den eksplosive situasjonen ved grensen i Ceuta neppe vil påvirke Kanariøyene.

Mer enn 8000 migranter har stormen grensen ved den spanske eksklaven de siste dagene og nesten 5000 personer har blitt returnert til Marokko.

– Realiteten er et problemet er konsentrert i Ceuta. I Melilla har det bare vært en liten hendelse. Vi håper situasjonen forandrer seg. Marokko har de siste timene handlet ved grensen og vår statsminister Pedro Sánchez har også markert vår posisjon i denne saken. Vi følger absolutt med, men vi håper det ikke påvirker Kanariøyene, sa Pestana, som påpekte at Kanariøyene er klare hvis noe skulle skje.

 

Slo døgnrekorder

Fra mandag til tirsdag ble alle migrasjonsrekorder slått. Så mange på et døgn ble verken sett under Syria-krigen, Libya-krigen eller under krisen i Lesbos, skriver RTVE.es

Ifølge RTVE har migranter selv forklart at de ble oppfordret av marokkanske myndigheter til å krysse. Sikkerhetsstyrkene på marokkansk side gjorde heller ingenting for å stoppe migrantene fra å storme grensen.

Spanske myndigheter mistenker nå at Marokko har brukt migrantene som et pressmiddel. Det har de også gjort tidligere, da de snudde ryggen til mens en ny fiskeriavtale ble forhandlet, og da EU skulle sette av penger til Marokko for å overvåke grensen.

Øvelsen skal simulere en flyulykke og holdes på Lanzarote 26. mai. Foto: Delegación del Gobierno en Canarias

– Nå er vi klare

– Vi har ressurser hvis det skulle bli en økning i antall båter som ankommer, slik vi har demonstrert i et år. I flere år hadde vi ikke det, da det roet seg, men nå er vi klare. Det beste ville såklart vært at dette ikke skjer og at presset på Kanariøyene går ned, sa Pestana.

Han forsikret om at det ikke er noen tegn til en lignende situasjon som i Ceuta på øygruppen.

– Vi har ikke noe som tyder på massive ankomster til Kanariøyene, men vi er forberedt fordi vi vet at det er et migrasjonspress i Middelhavet også. Afrika er som det er og det fører til spenninger. Vi håper øyeblikk med spenning slik vi så i Ceuta ikke skjer her, avsluttet regjeringsdelegaten.