Siste
Foto: Asamblea de apoyo a migrantes en Tenerife

Migrantleir på Tenerife: –⁠ Situasjonen er ganske desperat


For en uke siden ble det arrangert en massiv demonstrasjon i La Laguna på Tenerife, der rundt 1400 migranter fra Las Raices-leiren deltok. Demonstrantene marsjerte til Plaza del Adelantado med et krav: frihet.

En uke senere er situasjonen i leiren den samme for migrantene. Rundt 60 personer bor utendørs i en alternativ leir hvor de protesterer mot forholdene i leiren.

Kaldt og vått

Kulden i området viser ingen nåde, og på kvelden blir det lave temperaturer, høy luftfuktighet og ofte regn. Likevel foretrekker gruppen å bli der de er. Inne i leiren er det verre, sier de.

Migrantene i leiren har hverken tilgang på varmt vann, internett eller nok mat.

De dårlige værforholdene, mangelen på oppvarming og matmangel har ført til konflikter i leiren flere ganger. Masseslåsskamper, knuffing, angrep på vektere, konflikter med politiet og pågripelser er hverdagskost i leiren.

Ved inngangen til den alternative leiren har migrantene hengt opp spørsmål på trærne.

«Vet du hva som foregår her?»

 

Vil dra

Migrantene som demonstrerer er klare på hva de ønsker.

– Vi vil dra herfra men de lar oss ikke gjøre det. Ingen forklarer grunnen til hvorfor de har fanget oss på Kanariøyene, sier en migrant til Canarias 7.

Målet deres har hele tiden vært, og fortsetter å være, Europa.

Gir ikke opp

Mens migrantene nekter å gi opp håpet har frivillige aktivister og innbyggere stilt opp med klær og mat.

Hver dag reiser en innbygger i Los Rodeos til leiren med mat, og for mange er det dagens høydepunkt.

Både frivillige som hjelper til og migrantene selv peker på nettopp matmangel som et av de største problemene.

Den sterkestes rett

I matkøene er det kaos, og det er den sterkestes rett som gjelder. Da øker konfliktnivået og spenningene. Solidariteten som har bygd seg opp gjennom ukevis med felles demonstrasjoner blir raskt glemt når det skal kjempes om hvem som får maten.

Inne i leiren som drives av staten er det ikke nok mat til unge, voksne menn, og den maten de får er av dårlig kvalitet, sier migrantene.

 

Desperat situasjon

En av de frivillige som daglig reiser til leiren er Roberto Mesa. Han forteller at situasjonen blir stadig mer desperat i Las Raices.

– Situasjonen er ganske desperat. Vi er veldig bekymret fordi det blir verre og verre. Det er mange i leiren som ikke vil bli her. De klager på matmangel og kulde, sier Mesa til Canarias 7.

Han forteller også at leiren har to sykepleiere fordelt på 1500 personer. Migrantene får hverken nødvendige medisiner eller behandling.

Men enda har de håpet. Drømmen om Europa har ikke blitt borte med regnvannet.