Matvareprisene har steget langt mer enn lønningene på Kanariøyene. Foto: Dinosol Supermercados

Mindre kjøpekraft enn i 2008

Kanariske forbrukere har mindre kjøpekraft i 2022 enn de hadde i kriseåret 2008, viser nye tall fra arbeids- og sosialdepartementet.


Lønningene på Kanariøyene har steget med 2,76% så langt i år, gjennom forhandlinger og tariffavtaler, ifølge arbeids- og sosialdepartementet. Dette er langt under inflasjonen, som for tiden ligger på 6,9% på øygruppen. 

I forhold til matvareprisene, som har steget med hele 15% det siste året, er dette en så liten økning at mange familier nå sliter med å få nok mat på bordet, ifølge fagforeningen CCOO. 

Nå etterlyser likestillingsleder Esther Martín i CCOO politiske grep for å senke prisene på grunnleggende matvarer og tjenester, for å stagge den tapte kjøpekraften hos forbrukerne. 

Ifølge en rapport fra foreningen ligger gjennomsnittslønnen på 1323 euro i måneden. Dette gir kanariere lavere kjøpekraft i dag, enn i kriseåret 2008. Tar man høyde for inflasjonen skulle kanariere hatt 1621 euro i måneden for å ha tilsvarende kjøpekraft som i 2008. 

– Mengden produkter og tjenester man kan kjøpe med prisene og lønningene i 2022, er vesentlig lavere enn de var for 14 år siden, sier Martín til Canarias 7. 

På enkelte matvarer, slik som sukker og egg, ligger prisøkningen på rundt 30%, mens også melk, andre meieriprodukter, grønnsaker og korn har økt kraftig, slik Canariavisen skrev om på fredag(+)

Debatt
Canariavisen – Nyheter fra Gran Canaria, Tenerife, Kanariøyene oppfordrer leserne til saklig debatt!
Tenk over hva man skriver og vis hensyn. Kommentarfeltet overvåkes av våre moderatorer. Grove overtredelser av normal debattskikk kan straffes med utestengelse.