Siste
Foto: Asamblea de apoyo a migrantes en Tenerife

Mindreårige migranter frykter de blir sendt til skrekkleir på Tenerife


25 migranter som hevder å være mindreårige har klaget inn avgjørelsen om at de skal flyttes til den kontroversielle migrantleiren Las Raices på Tenerife.

De bor for tiden på et hotell i Puerto de la Cruz, og de fire som allerede hadde fått beskjed om at de skulle flyttes har nå klart å stanse prosessen.

Ifølge Canarias Ahora har aktoratets kontor nå beordret at de fire mindreårige skal overføres til et mottakssenter for mindreårige, etter at de først fikk beskjed om at de skulle til Las Raices-leiren som huser over 600 voksne migranter på onsdag.

De mindreårige migrantene kom så langt som til porten ved leiren før prosessen angivelig ble stoppet da de viste frem fødselsattester mens de nektet å gå inn på området. Samme ettermiddag tok migrantene kontakt med aktoratets kontor på Tenerife, som senere samme kveld besluttet at de mindreårige ikke skulle inn i den omstridte leiren.

Ikke fått aldersprøve etter fem måneder

Diana González and Patricia López fra støttegruppen Asamblea de apoyo a migrantes en Tenerife hevder alle migrantene har fødselsattest fra hjemlandene Gambia og Senegal, som beviser at de er mindreårige. Ingen av migrantene har fått aldersprøve utført, til tross for at de har vært på øya siden oktober.

Migranter som hevder å være mindreårige skal testes ved hjelp av røntgenbilder av håndleddet og eventuelt av tennene for å avgjøre deres virkelige alder. Dersom disse viser at migrantene er mindreårige er det Kanariøyenes regjering som overtar omsorgsansvaret. Det skal derfor ikke være mindreårige migranter i Las Raices-leiren, som driftes av staten.

Omstridt leir

Las Raices-leiren har fått mye kritikk de siste ukene, både for elendige leveforhold og flere voldshendelser. Nylig brøt det ut voldelige protester i leiren etter at regn begynte å lekke inn i teltene, som også mangler tilstrekkelig oppvarming og tilgang på strøm. Migrantene har også protestert på utsiden av leiren, og flere lokale innbyggere har stilt opp for å vise sin støtte til disse.
 

Kan være mindreårige i leiren

Ifølge støttegruppen har enslige mindreårige migranter allerede blitt sendt til leiren.

Aktivister fra gruppen har kontaktet sosialtjenesten i Puerto de la Cruz for å finne en løsning. De har også klaget inn situasjonen til retten denne uken.

Kilder i departementet for sosiale rettigheter på Kanariøyene sier til Europa Press at overføringer til leirene er underlagt det nasjonale politiet, som sammen med aktoratets kontor er ansvarlig for å avdekke migrantenes alder, skriver El Dia.

– Konsentrasjonsleir

I et innlegg på Facebook omtaler aktivistene leiren som en «konsentrasjonsleir».

– Vi benytter oss også av denne korte rapporten, for å minne om at det fortsatt er mer enn femti mindreårige i den begredelige konsentrasjonsleiren, skriver gruppen i innlegget.

Får beskjed dagen i forveien

De som skal flyttes til Las Raices får beskjed om dette dagen i forveien, eller i visse tilfeller også samme dag som de skal flyttes. Det er Røde Kors som har ansvaret for flyttingene.

Ifølge støttegruppen er de unge migrantene redde for å bli sendt til Las Raices, hvor store politistyrker har rykket inn tre ganger på få uker etter voldshendelser, masseslåsskamper og protester. Siden leiren åpnet for bare tre uker siden har 11 migranter i leiren blitt arrestert i forbindelse med disse hendelsene.

Ikke første gang

Det er ikke første gang det kommer frem at mindreårige har blitt plassert under dårlige forhold.

Mens mottaksleiren som ble kjent som «skammens leir» i Arguineguín-havna fremdeles var operativ ble det avdekket at en 17 år gammel gutt hadde tilbragt ni netter blandt de mange tusen migrantene som bodde i leiren. Gutten skal ha vært vitne til at 16 personer døde på båten fra Marokko til Kanariøyene, og ble funnet i sjokktilstand på bakken i leiren av helsepersonell, skriver Canarias Ahora.

Avisen skriver også om et tilfelle i en annen leir av samme type i Barranco Seco på Gran Canaria, der en lege fant en mindreårig som hadde vært anholdt i åtte dager uten tilgang på dusj eller tilstrekkelig mat og vann. Den mindreårige hadde pass som beviste at han var mindreårig.

I begge tilfeller ble migrantene overført til mer passende fasiliteter driftet av regjeringen på Kanariøyene.