Siste
STAKK FRA STEDET: Fire flyktninger som ankom Gran Canaria tidlig mandag morgen ble funnet igjen på en bensinstasjon i Playa del Inglés. Foto: Policia Local

Minner om flyktningkrisen i 2006 –⁠ nærmer seg 8000 immigranter i år


Bølgen av immigrantbåter som har ankommet Kanariøyene de siste månedene minner om flyktningkrisen i 2006 og 2007. Det  bekreftet Kanariøyenes president, Ángel Víctor Torres, denne torsdagen i et intervju med tv-kanalen SER.

I dag har to nye båter ankommet Gran Canaria med til sammen 53 personer, ifølge nødsentralen.

Nærmer seg 8000 i år

De siste tallene fra Innenriksdepartementet viser at 6081 immigranter hadde ankommet øygruppen  i perioden 1. januar - 30. september i år. Det er seks ganger så mange som på samme tid i fjor.

Bare de siste femten dagene har det vært en massiv økning i antallet båter, og på 36 timer ankom over 1000 immigranter Kanariøyene mellom 9. - 10. oktober. Dermed er det egentlige tallet nå nærmere 8000 så langt i år.

– Overveldende

– Vi har hatt en økning av immigranter de siste ukene som har vært overveldende, og vi må svare på dette, sa Torres i et intervju med TV-kanalen SER.

Kanariøyenes president har krevd at Europa viser solidaritet med øygruppen, og understreker at Kanariøyene er like mye en del av Europa som Brussel eller Paris. Han understreker at presset forårsaket av ankomstene ikke kan legges på grenseregionene alene.

– Det er absolutt umulig for oss. Vi er et solidarisk folk, men infrastrukturen vår er begrenset, la han til.

Krisen i 2006

I 2006 kom det 31 678 immigranter til Kanariøyene med båt, på ruter fra Sahara, Mauritania og Senegal. Dette var også et rekordår i antall ankomster, før strømmen av mennesker ble redusert til 12 478 i 2007 og 9187 i 2008.

Den gangen måtte Spania be om hjelp fra EU for å kontrollere situasjonen, og det ble inngått avtaler om overvåkning av kysten med land som Mauritania og Senegal. Det resulterte i en kraftig nedgang i antallet båter som forlot Afrikas kyst. I 2009 kom det bare 2246 personer.