Siste

Minst 10 båtflyktninger omkom under overfart til Kanariøyene


Minst 10 flyktninger fra Dakhla i Vest-Sahara har druknet etter at båten deres sank på vei over til Kanariøyene.

Oppdatering i saken: Til nå er 67 mennesker bekreftet døde etter to båtforlis på torsdag

De døde flyktningene ble funnet av en marokkansk fiskebåt og personell fra marinen, ifølge nyhetsbyrået Efe.

10 personer overlevde, og ble reddet ut av vannet. Kilder i marokkanske myndigheter sier til Efe at myndighetene fortsetter søket etter omkomne i området 20 kilometer utenfor kysten ved Dakhla, der båten skal ha sunket.

27 personer omkommet ifølge flyktningorganisasjon

Talskvinne for flyktningorganisasjonen NGO Caminando Fronteras, Helena Maleno, skriver på Twitter at antallet omkomne er oppe i 27 personer, men at det fremdeles er flere savnede.

Forrige mandag fant marokkanske myndigheter syv døde flyktninger i vannet når båten deres havarerte i havet utenfor byen Tarfaya i Marokko. 40 personer ble funnet i live under redningsaksjonen.

Stoppet 10 300 flyktninger

Marokko hevder de har stoppet 10 300 flyktninger fra å forlate kysten i småbåter. Statistikk fra Innenriksdepartementet i Spania har registrert 6466 båtflyktninger som har ankommet Spania i perioden 1. januar - 15. juni, og 2642 av disse skal ha satt kurs for Kanariøyene.

Regjeringsdelegaten på Kanariøyene, Anselmo Pestana, opplyser at det ankom 2200 flyktninger til Kanariøyene de siste fire månedene i 2019, og at antallet så langt i år er rundt syv ganger så høyt sammenlignet med samme periode i fjor.

Protester i gatene

Denne torsdagen har det vært protester i gatene i forbindelse med at flere flyktninger som ankom havna i Arguineguín på søndag skulle overføres til Tunte i nabokommunen San Bartolomé de Tirajana. Flere innbyggere tok til gatene, og det ble gjort forsøk på å blokkere gatene både på onsdag og torsdag for å hindre at flyktningene ble overført.

I går kveld ble reportere og kamerafolk fra Television Canarias angrepet av sinte demonstranter da de forsøkte å dekke protestaksjonen. Etter dette eskalerte protestene.

– Det er beklagelig at det er folk som prøver å utnytte dette for å skape rasistiske følelser som veldig lett kan spre seg i den offentlige opinionen, sier Pestana. 

Falske nyheter

Regjeringsdelegaten har i dag trukket frem eksempler om falske nyheter som spredde seg på Fuerteventura etter at 46 flyktninger testet positivt for coronaviruset.

Nyheter og rykter i lokalsamfunnet om at de smittede hadde rømt og var ute i gatene spredde seg raskt, til tross for at alle disse satt trygt isolert og i karantene.

Regjeringsdelegaten har hendene fulle de to siste dagene, etter at demonstrasjonene brøt ut i Tunte.

Testes og isoleres

Den kraftige økningen i antallet flyktninger som har ankommet den siste tiden, kombinert med coronakrisen, har ført til mye sinne i den lokale befolkningen, som frykter at disse skal spre smitte på øyene.

Pestana forsikrer om at dette ikke er tilfellet, og forklarer at de som tester positivt holdes adskilt og isolert. I tilfellet hvor demonstrasjoner brøt ut i Tunte er det snakk om 28 immigranter, hvor enkelte ombord har testet positivt. Disse er ikke en del av gruppen som er sendt til Tunte.

– Til nå har det ikke vært et eneste tilfelle av smitte fra immigranter. Tvert i mot så ble de første immigrantene i år smittet av spanjoler, sier Pestana. 

Tre dager i havna

De overførte flyktningene tilhører gruppen på 71 personer som har tilbragt tre netter i Røde Kors-telt i Arguineguín-havna. Gruppen var opprinnelig på 74 personer, men sosialtjenesten har ivaretatt tre av disse.

Ifølge avisen Canarias 7, og som Canariavisen også skrev om i går, har 13 personer i denne gruppen fått påvist smitte. Det er foreløpig uvisst hva som skjer med de smittede, ettersom de ikke skal flyttes til Tunte.

En talsmann for regjeringens delegasjon til Kanariøyene har påpekt at ingen av de som skal overføres til Tunte har testet positivt, etter gjentatte PCR-prøver.